На сайті:

На сайті 80 гостей та відсутні користувачі

Модернізація діяльності методичних служб області

30.08.13

20 серпня 2013 року  на базі ОІППО в рамках управлінських студій відбулося засідання секції   завідувачів методичних кабінетів, директорів методичних (інформаційно-методичних) центрів відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (виконавчих комітетів міських рад) з теми  «Основні напрями діяльності методичних служб області щодо здійснення науково-методичного супроводу потреб освітньої практики, забезпечення впровадження нових Державних освітніх стандартів».
Керівники секції:
Зінаїда Болюк, заступник директора департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації – начальник управління освіти і науки;
Марія Мрічко, заступник начальника управління освіти і науки департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської облдержадміністрації, начальник відділу дошкільної та загальної середньої освіти;
Роман Зуб’як, ректор ІФОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент;
Алла Дутчак, завідувач відділу координації роботи з методичними службами області ІФОІППО.
У засіданні також взяли участь і виступили:

Ірина Гаврилюк – проректор ОІППО;
Ольга Нижник -  завідувач лабораторії управління та організації освіти;
Галина Слободян - завідувач лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки ОІППО;
Людмила Підлипна – директор обласного центру практичної психології та соціальної роботи;
Оксана Волошин – завідувач відділу інклюзивного та інтегрованого навчання ОІППО.

Метою даного засідання було визначити основні напрями науково-методичного супроводу методичними службами області потреб освітньої практики у 2013/2014 навчальному році.

Учасники секції працювали над вирішеннями таких завдань:
• визначення “проблемного поля” освітньої практики щодо забезпечення якісної середньої освіти, упровадження нових Державних стандартів;
• окреслення основних напрямів в роботі методичних служб області у 2013/2014 н. р.;
• ознайомлення з практикою діяльності Р(М)МК, ІМЦ щодо науково-методичного супроводу педагогічних працівників в умовах реалізації нових Державних освітніх стандартів;
• розроблення методичних рекомендацій для працівників методичних служб області з визначеної засіданням проблеми.

Перед учасниками зібрання виступила Зінаїда Болюк, яка акцентувала увагу присутніх на нагальних проблемах освіти області, зокрема наголосила на актуальності і важливості моніторингу якості загальної середньої освіти як одного з основних напрямів відстеження рівня сучасної освіти .
З основними викликами науково-методичної роботи як основного компонента неперервної освіти педагогічних кадрів ознайомила слухачів Марія Мрічко.
Роман Зуб’як звернув увагу присутніх на розв’язання науково-методичних проблем оновлення змісту навчальних предметів в умовах упровадження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти.
З питаннями організації та науково-методичного супроводу потреб освітньої практики у 2013/2014 н.р. учасників засідання ознайомила Ірина Гаврилюк.
Упровадження державних стандартів покликане створити нову школу, з новими пріоритетами, з принципово новою сумою освітніх орієнтирів. Разом з тим нова якість освіти нерозривно пов’язана з удосконаленням системи управління навчальним закладом, з використанням нових стратегій управління в ЗНЗ, про що говорила Ольга Нижник у своєму виступі з теми «Нові стратегії управління загальноосвітніми навчальними закладами в умовах упровадження нових Державних освітніх стандартів».
Про діяльність авторських творчих майстерень як інноваційних моделей дисемінації передового педагогічного досвіду у 2012-2013 н.р. та їх завдання на 2013-2014 н.р.ознайомила Галина Слободян.
Людмила Підлипна окреслила актуальні питання діяльності психологічної служби на 2013-14 н.р.
У Національній стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року загострено увагу навчанні дітей з особливими освітніми потребами. У цьому контексті
Оксана Волошин познайомила учасників зібрання з особливостями організації інклюзивного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.
З досвідом роботи щодо науково-методичного забезпечення організації навчально-виховного процесу в умовах реалізації нових Державних освітніх стандартів ознайомили слухачів завідувач Богородчанського РМК Володимир Мельник та директор МЦ управління освіти Калуської міської ради Уляна Дребот.  Цікавими і змістовними були виступи директора Рожнятівського МЦ Оксани Шевчук та завідувача Долинського РМК Тетяни Гошовської з питань упровадження інновацій у діяльність методичних служб.
У своєму виступі звіти методичних кабінетів (центрів) області про організацію науково-методичної роботи з педкадрами проаналізувала Алла Дутчак, ознайомила з основними викликами в роботі Р(М)МК (МЦ) на 2013/14 навчальний рік.
Учасники секції схвалили методичні рекомендації щодо основних напрямів науково-методичного супроводу потреб освітньої практики у 2013/2014 навчальному році методичними службами області, отримали пакет інформаційно-методичних матеріалів для використання у практичній діяльності, підготовлений методистами лабораторії управління та організації освіти.