На сайті:

На сайті 60 гостей та відсутні користувачі

ФОРМУВАННЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ПЕДАГОГІВ ЗДО

26.04.24

1Відповідно до річного плану роботи Івано-Франківського ОІППО 25 квітня 2024 року в онлайн-форматі на платформі Zoom пройшов вебінар з проблеми «Формування стресостійкості педагогів закладів дошкільної освіти». Участь у заході взяли 210 педагогів. 

Проблема збереження ментального здоров’я педагогів під час військових дій є вкрай важливою, адже діти дошкільного віку надзвичайно чутливі до зміни емоційного стану дорослих, які їх оточують. Про те, як опанувати себе в ситуації кризи та формувати навички стресостійкості йшлося у виступах спікерів. Зокрема, кандидат біологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології ІФОІППО Олена Васильків у своєму виступі відмітила різке збільшення ситуацій, які викликають стресовий стан, що в свою чергу може призводити до різних фізіологічних і психологічних змін в організмі. Учасникам заходу було запропоновано фізичні способи, що допомагають керувати стресом.

Мирослава Малкович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології ІФОІППО, наголосила, що дуже часто ми зосереджуємось на проблемах, хворобах, неприємностях, але недооцінюємо можливості людської психіки. Водночас, досвід показує, що люди, які пережили складні травматичні події, змогли подолати складні життєві періоди, опираючись на власні можливості та ресурси. Це підтверджує той факт, що можливості людської психіки безмежні. Психологиня запропонувала учасникам зустрічі певні практичні вправи та тести на визначення власного рівня стресостійкості.

У доповіді кандидата філософських наук, доцента кафедри менеджменту та освітніх інновацій ІФОІППО Ірини Бондар йшлося про вплив музики на психоемоційний стан та благополуччя педагога. Спікерка зазначила, що слухання музики допомагає знизити рівень стресу та тривоги, покращує настрій і самопочуття, надихає на творчу працю, сприяє формуванню емоційної стійкості особистості, збільшує фізичну продуктивність. Ірина Михайлівна запропонувала учасникам вебінару “музичну аптечку”, куди увійшли класичні твори відомих композиторів, музичні композиції для релаксації, медитації, а також ознайомила із новим явищем в музиці ­– ASMR. Концепція ASMR (Автономна сенсорна меридіональна реакція) представляє собою унікальний феномен, який викликає приємні відчуття розслаблення, тепла і м'якості в реакції на певні звуки, візуальні або тактильні стимули. Завершився вебінар прослуховуванням творів Ф. Шопена.

Модерувала захід  Людмила Мінда, методистка лабораторії дошкільної та початкової освіти ІФОІППО.

Додати коментар

Захисний код
Оновити