На сайті:

На сайті 167 гостей та відсутні користувачі

«Внесок родини Сіменовичів-Кисілевських у життя Галичини та світу»

08.04.24

1aПід такою назвою, згідно річного плану роботи ІФОІППО, 5 квітня цього року відбувся культурологічний семінар. Захід було проведено у площині роботи творчої групи «Літературне краєзнавство» (керівник: Марія Федунь, докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки та психології) та присвячено 155-річчю з дня народження Олени Кисілевської (Сіменович) та 140-річчю жіночого руху в Україні.

Мета семінару передбачала наступне: з’ясувати маловідомі факти життєтворчості та громадсько-політичної діяльності Володимира Сіменовича, Олени Кисілевської (Сіменович), Володимира Кайє-Кисілевського, Теофіля Кисілевського; простежити особливості редакторської праці, тематичного наповнення та мовостилю творів О. Кисілевської; узагальнити маловідомі факти вшанування пам’яті письменниці та її родини на теренах рідного краю й поза Україною; розкрити місце, роль і значення письменницького напрацювання Олени Кисілевської  для навчально-виховного процесу минулого й сьогодення; з’ясувати педагогічні ідеї письменниці задля репрезентації їх у навчальній і виховній роботі ЗЗСО.

Першою на семінарі мала слово Марія Гнатюк, учителька інформатики, старший учитель, голова Союзу Українок Коломийщини імені Олени Кисілевської, голова Школи Шляхетної Українки, з темою «Сенаторка Олена Кисілевська та український жіночий рух». Про «Швайцарію» (Коломия, 1933) Олени Кисілевської як перлину української подорожньої літератури повела мову Марія Федунь.

Ольга Белей, учителька української мови та літератури, учитель-методист ліцею № 25 Івано-Франківської міської ради, зупинилася на темі «Родина Сіменовичів і місто Монастириська (за книжкою «Монастирищина в боротьбі за незалежність України» (Тернопіль, 2010))». Про родину Сіменовичів-Кисілевських в англомовних джерелах США та Канади розповіла Світлана Лютак, учителька англійської мови, учитель вищої категорії ліцею № 21 Івано-Франківської міської ради. Проблема «Володимир Кайє-Кисілевський – військовий і науковець» була глибоко розкрита Галиною Гафійчук, старшою викладачкою кафедри теорії та методики навчання ОІППО

Бібліографічну довідку про книжку «Вакації у Дзядзя. Теофіль Кисілевський» (Верховина, 2017) та інформацію про внесок педагога Т. Кисілевського у туристичний досвід Гуцульщини подала Марія Федунь.

Зі зворушенням сприйняли учасники зустрічі слова подяки від працівників центральної дитячої бібліотеки: «Щиро дякуємо організаторам конференції за запрошення та актуальність змісту презентованих доповідей. Нехай ваш багаторічний досвід і відданість своїй справі послужать подальшому розвитку духовного, культурного та інтелектуального рівня підростаючого покоління. Ми горді тим, що коріння визначної діячки з нашого краю!» та центральної публічної бібліотеки м. Монастирська (Тернопільщина): «Від душі зичимо вам нових задумів і здобутків! Переможного нам усім миру!»

Було підбито підсумки та накреслено плани на майбутнє…

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити