На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Українознавство в освітньому просторі Прикарпаття

18.03.24

За такою темою 12 березня 2024 року в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний науково-методичний семінар для педагогічних працівників, котрі викладають курс за вибором “Українознавство” у закладах освіти Прикарпаття.

Захід було зорганізовано спільно з Науково-дослідним інститутом українознавства (м. Київ) з метою актуалізації питань українознавчої діяльності в освітньому процесі закладів освіти Івано-Франківщини, обміну думками та науковою-методичною інформацією стосовно окресленої теми зустрічі.

Під час науково-методичного заходу вирішували низку важливих завдань стосовно вдосконалення українознавчої складової освітнього процесу:

- акцентували увагу на важливості викладання українознавства та потреби внесення його до інваріантної складової навчальних планів та освітньої програми закладів освіти;

-  на основі концепції концентрів українознавства розширювали горизонти знань, які необхідні для створення ситуації успіху під час викладання курсу за вибором “Українознавство”;

- проаналізували участь учнівської молоді та педагогічних працівників з Прикарпаття у наукових заходах організованих Науково-дослідним інститутом українознавства;

- розглядали українознавство як інструмент формування української національної ідентичності в контексті державної освітньої політики;

- створювали передумови до рефлексії власного педагогічного досвіду діяльнісного українознавства з метою утвердження в дітей та учнівської молоді української національної та громадянської ідентичності, її етнокультурних та історичних особливостей.

Програма обласного семінару передбачала роботу за такими тематичними напрями:

1.Практики діяльнісного українознавства у закладах освіти Прикарпаття.

2.Ретроспектива участі учнівської молоді закладів освіти Івано-Франківщини у Міжнародних конкурсах з українознавства.

3.Міжнародний конкурс для вчителів закладів загальної середньої освіти України та освітніх установ української діаспори “Українознавчі пріоритети освітнього процесу”.

4. Презентації видавничих матеріалів українознавчого та етнопедагогічного змісту для освітян Івано-Франківської області.

Захід розпочався з вітальних слів до учасників обласного семінару, координаторки українознавчої та етнопедагогічної діяльності з педагогічними працівниками закладів освіти Івано-Франківщини, кандидатки наук з державного управління, методистки лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки Лідії Максим’як та запрошеної поважної гості, пані Олени Газізової, кандидатки історичних наук, завідувачки відділу українознавства в науково-освітньому просторі Науково-дослідного інституту українознавства.

Усі присутні хвилиною мовчання пом’янули Петра Петровича Кононенка: засновника Інституту українознавства, доктора філологічних наук, професора, академіка Академії Наук Вищої школи України, Української Вільної Академії Наук у США, Української академії політичних наук, Міжнародної Слов’янської Академії Наук, Президента Міжнародної Асоціації “Україна і світове українство”, лауреата Міжнародної премії ім. Йогана-Готфріда фон Гердера, поета, справжнього патріота і активного громадського діяча, котрий нещодавно відійшов у засвіти.

Учасники науково-методичного заходу заслухали низку українознавчих доповідей: “Українознавство як основа державної освітньої політики задля збереження української національної ідентичної” (Лідія Максим’як); «Про результати участі у Міжнародному конкурсі для вчителів закладів загальної середньої освіти України та освітніх установ української діаспори “Українознавчі пріоритети освітнього процесу”» (Олена Газізова); “Ретроспектива українознавчої та етнопедагогічної діяльності з педагогічними працівниками закладів освіти Прикарпаття при лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки Івано-Франківського ОІППО” (Лідія Максим’як), які спонукали до педагогічних та наукових роздумів.

У ході зустрічі відбулася презентація видавничих матеріалів українознавчого та етнопедагогічного змісту для освітян з Івано-Франківської області, які підготовлено за результатами роботи українознавчих студій, етномайстерень та обласних учнівських етноконференцій при лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки у Івано-Франківському ОІППО. Матеріали прорецензовано відомими педагогами Івано-Франківщини та вченими українознавцями Науково-дослідного інституту українознавства. Електронні збірники рекомендовано до друку Вченою радою НДІУ (протокол № 8 від 05 жовтня 2023 року). Їх розміщено на сайті НДІУ за покликанням: (https://ndiu.org.ua/osvitnia-diialnist/osvitnii-resurs-dlia-vchyteliv-z-ukrainoznavstva).

Продовженням обласного семінару стала гостьова лекція з українознавства о.д-р. Віталія Козінчука про діяльність музеїв, використання музейних матеріалів для організації наукових досліджень, про освітньо-виховний та естетичний потенціал музейних установ.

На завершення заходу всі присутні мали можливість почути відповіді на поставлені питання, висловити власні думки та українознавчі рефлексії.

Додати коментар

Захисний код
Оновити