На сайті:

На сайті 177 гостей та відсутні користувачі

Mediation oder Sprachmittlung – eine neue alte Fertigkeit

06.10.23 

1Комунікативна мовленнєва компетенція у вивченні іноземної мови реалізується у виконанні різних видів мовленнєвої діяльності, а саме: сприймання, продукція, інтеракція або медіація. Навчання чотирьох видів мовленнєвої діяльності відбувається на всіх етапах вивчення іноземних мов. Всі види мовленнєвої діяльності тісно пов’язані між собою, наприклад, слухання та говоріння, читання та письмо.

Медіація – це один із видів мовленнєвої діяльності, який дозволяє за допомогою мовного посередництва в межах вивчення однієї мови отримати необхідну інформацію, успішно співпрацювати у групі, команді, знаходити спільне рішення щодо поставлених завдань. Про важливість ролі медіації або мовного посередництва у міжкультурному спілкуванні свідчить і той факт, що у додатковому томі до «Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти», медіація виступає вже як повноцінний вид комунікативної мовленнєвої діяльності поряд з рецептивними, продуктивними та інтерактивними. З огляду на це існує потреба звертати більшу увагу на проблему навчання медіації під час вивчення іноземної мови. Саме тому тему «Mediation oder Sprachmittlung – eine neue alte Fertigkeit» розглядали з учителями німецької мови Івано-Франківської області під час семінару, який відбувся в дистанційному форматі 05 жовтня 2023 року. У заході взяли участь 75 педагогів області. Спікерами семінару були Іванна Богоніс, методистка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Іванна Голуб, тренерка Гете Інституту, методистка видавництва Hueber. Спікери актуалізували тему, звернули увагу учасників на різноманітності завдань з медіації, які повністю відповідають діяльнісному підходу у навчанні іноземної мови та продемонстрували конструювання завдань з медіації в усній та письмових формах.

Упродовж зустрічі учасники мали можливість розглянути та удосконалити свою обізнаність з питань:

- особливості навчання чотирьох видів мовленнєвої діяльності;

- медіації або мовного посередництва у вивченні іноземної мови;

- конструювання завдань та вправ на медіацію, як мовного посередництва;

- систематизації фахових знань щодо партнерської взаємодії та діяльнісного підходу на уроках німецької мови на основі автентичних країнознавчих матеріалів.

У ході роботи семінару педагоги поглибили фахові знання щодо медіації як мовного посередництва у вивченні німецької мови та удосконалили свої вміння з конструювання завдань та вправ на медіацію на прикладі автентичних інтерактивних підручників Hueber. Учасники семінару активно спілкувались у чаті, обмінювались думками, висловили побажання надалі зустрічатись під час методичних заходів, які надають можливість урізноманітнити навчальний процес.

Додати коментар

Захисний код
Оновити