На сайті:

На сайті 127 гостей та відсутні користувачі

Резильєнтні класи

23.06.23

1Війна ввірвалась в наше життя, і в ньому відбулось багато змін. Попри бажання захистити дітей від її жахіть – війна є у їхній свідомості. В часі війни діти потребують підтримки. Нам треба допомогти їм давати собі раду зі стресом, підвищувати їх стійкість, та попри всі виклики – рости, розвиватися, вчитися.

Оскільки клас – це середовище, де дитина проводить найбільше часу після сім’ї, а класні керівники часто стають другими мамами і татами, стає важливим, щоб не тільки батьки турбувалися про власних дітей, але й у кожному середовищі, де діти проводять багато часу, вони отримували допомогу і підтримку з подолання стресу і підвищення їх резильєнтності.

22 червня 2023 року відповідно до плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти методистами ОЦППСР спільно із завідувачем лабораторії національного виховання О. Фляк, проведено вебінар «Резильєнтні класи» для керівників методичних об’єднань класних керівників.

Метою онлайн-події було підвищити рівень обізнаності керівників методичних об’єднань класних керівників області розуміння важливості плекання резильєнтних (стійких) класів та основних механізмів їх розвитку, сприяння ефективному вирішенню поширених труднощів в класі, в тому числі, пов’язаних з війною, навчання менеджерувати емоційний клімат в класі та розвивати емоційну компетентність учнів, плекання в учнів життєвої мудрості і стійкості, наповнення їхньої діяльності змістовними і ресурсними активностями.

Під час зустрічі Оксана Фляк, завідувач лабораторії національного виховання актуалізувала тему та повідомила про важливість плекання резильєнтності в учнівському колективі.

Тетяна Глуханюк ознайомила учасників із концепцією стійкості «Колесо резильєнтності» та механізмом її формування у педагогічному колективі. Педагоги через практичну діяльність мали змогу ідентифікувати та активізувати свої життєві цінності. Обговорили, як говорити з дитиною, яка пережила втрату близьких через війну.

Оксана Хомин опрацювала з фахівцями психологічної служби техніки ефективного мислення в педагогічному колективі, наголосила на важливості корисного мислення, наочно продемонструвала як тестувати негативні автоматичні думки та як дистанціюватися від некорисних думок.

Лілія Крикун розкрила основні стратегії розвитку емоційної компетентності,  стратегії усвідомлення емоцій та розвитку уміння справлятись з різними емоціями, техніки з розрізнення емоцій і поведінкових емоційних стратегій,  провела навчання з розвитку навичок емоційної регуляції в класі, ефективних та корисних дій у відповідь на життєві виклики.

На підсумковому колі присутні відмітили важливість розвитку резильєнтності, введення практик розвитку стійкості в учнівському колективі. Наголосили, що це ціле мистецтво – плекати стосунки у класі, тому потрібно і надалі вивчати стратегії та практики зміцнення стосунків, стратегії взаємопідтримки самими учнями в часі війни. Наголосили на важливій ролі особистої моделі вчителя в побудові зрілих стосунків у класі.

Додати коментар

Захисний код
Оновити