На сайті:

На сайті 142 гостей та відсутні користувачі

Початкова школа: завершення 2022 – 2023 навчального року

31.05.23

imageТрадиційним для керівників методичних об’єднань учителів початкових класів, працівників відділів (управлінь освіти), ЦПРПП, відповідальних за початкову освіту став вебінар з питань    завершення навчального року, який проводився 30 травня 2023 року.

У процесі роботи було проаналізовано нормативні, інформаційні документи, методичні рекомендації, листи, які регламентують діяльність початкової школи, уточнено окремі питання стосовно проведення підсумкових робіт, оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти, заповнення класних журналів, свідоцтв досягнень тощо (Н. Попович методистка лабораторії дошкільної та початкової освіти ІФОІППО). Це  є актуальним для педагогів, стосується їх повсякденної роботи. Тому обговорення було активним - вчителі уточнювали окремі позиції, напрацьовували спільні рішення.

Одне з питань. яке розглядалося на вебінарі, стосувалося механізму формування Освітньої програми закладу освіти для початкової школи й участі в цьому вчителів початкових класів. Г. Пониполяк. методистка лабораторії управління та організації освіти ІФОІППО, розкрила механізми її формування, акцентувала на важливих моментах цієї роботи.

Дуже цікавим і актуальним був виступ О. Липки, методистки ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ІФОІППО, про організацію роботи команди психолого – педагогічного супроводу дітей ООП на завершення навчального року.   Оксана Миронівна проаналізувала нормативні матеріали, які стосуються організації роботи в інклюзивному класі, продемонструвала якою має бути документація вчителя і асистента педагога на етапі завершення навчального року.

Педагоги константували, що питання , які розглядалися під час роботи вебінару були корисні і актуальні для педагогів.

На завершення роботи провели опитування з теми: «Нова українська школа: 5 років по тому». Учителям було запропоновано три питання: «Мій найкращий досвід», «Зміни, які можна внести для реалізації ідей НУШ», «Побажання педагогам базової школи». Роботу організували на онлайн - дошці Padlet. (Г.Адамович, викладачка кафедри менеджменту та освітніх інновацій, методист ІФОІППО, С.Юсипчук, завідувачка лабораторії дошкільної та початкової освіти ІФОІППО)

На перше питання про власні досягнення в НУШ педагоги писали, що опанували діяльнісний підхід, СТЕМ-освіту, акцентували на використанні освітнього середовища, проведенні ранкових зустрічей, використанні ЛЕГО, організовували пошуково – дослідницьку роботу, брали участь у сертифікації та інше.

Зміни, яких потребує НУШ, на думку учасників, мали б стосуватися формувального оцінювання, а окремі хотіли б повернення бального, розподілу годин освітніх галузей, кількості учнів у класі та ін.

Учителі, відповідаючи на третє запитання, бажали колегам – вчителям 5 -6 класів - дотримання наступності, позитивного сприйняття НУШ, бути відповідальними, терплячими, відкритими, продовжувати проводити ранкові зустрічі, мотивувати школярів, стати для них партнерами, любити і сприймати дітей такими, якими вони є.   

 


Додати коментар

Захисний код
Оновити