На сайті:

На сайті 102 гостей та відсутні користувачі

Концепція множинного інтелекту як інструмент особистісно-орієнтованого підходу у вивченні іноземної мови

26.05.23

1Учень-це не посудина, яку потрібно наповнити, а факел, який треба запалити.

К. Ушинський

Всі наші учні - особливі, кожен має свої здібності й таланти. А ми, педагоги, лише допомагаємо дітям їх розкрити. Саме особистісно-орієнтоване навчання спрямоване на розвиток індивідуальних пізнавальних здібностей кожного учня та його індивідуальної освітньої траєкторії. Організація такого навчання означає, що вибір та застосування навчального матеріалу, прийомів та засобів має застосовуватись через призму особистості учня - його потреб, мотивів, здібностей, активності, інтелекту та інших індивідуально-психологічних особливостей.

Як оптимізувати процес навчання іноземної мови з урахуванням індивідуальних психологічних та пізнавальних здібностей учнів? Відповідь на дане запитання розкриває концепція множинного інтелекту, застосування якої у ході навчання іноземної мови ґрунтується на врахуванні різноманіття індивідуальних психологічних відмінностей учнів та створенні відповідних шляхів для їх актуалізації в умовах навчально-пізнавальної діяльності. Тобто учні по-різному сприймають та відтворюють один і той самий навчальний матеріал тому, що мають не єдиний інтелект, а множинні інтелекти, які можна розвивати.

Згідно концепції множинного інтелекту деякі школярі можуть легше, ніж інші, навчатися завдяки стимулюванню та розвитку їх здібностей. Сучасний вчитель, враховуючи вимоги індивідуалізації навчання, повинен уміти працювати одночасно з учнями різного рівня знань та складом розуму, вибудувавши власну траєкторію навчання для конкретного учня з урахуванням особливостей його інтелектуальних здібностей.

Саме концепцію множинного інтелекту як інструмент особистісно-орієнтованого підходу у вивченні іноземної мови розглядали під час вебінару з учителями німецької мови, який відбувся в дистанційному форматі 25 травня 2023 року. У заході взяли участь 36 педагогів області. Спікерами вебінару були Іванна Богоніс, методистка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФ ОІППО, Іванна Голуб, доцентка кафедри прикладної лінгвістики Національного університету "Львівська політехніка", тренерка Гете Інституту, методистка видавництва Hueber.

Упродовж зустрічі учасники мали можливість розглянути та удосконалити свою обізнаність  з питань:

  • застосування множинного інтелекту у навчанні іноземних мов;
  • доцільного вибору методів, прийомів та форм навчання іноземних мов згідно концепції множинного інтелекту;
  • конструювання завдань та вправ, які активізують різні типи інтелекту учнів;
  • розуміння та формування умінь мотивувати учнів з різними типами інтелекту до вивчення німецької мови;
  • систематизація фахових знань щодо забезпечення особистісно-орієнтовано підходу у вивченні німецької мови.

У ході роботи вебінару учасники активно працювали у групах, обговорювали різні типи інтелекту згідно концепції множинного інтелекту, зазначали, що організація навчального процесу з застосуванням даної концепції вимагає доцільного вибору та конструювання різноманітних завдань та вправ, які активізують різні типи інтелекту учнів, прийшли до розуміння акцентувати увагу на розвитку усіх сторін учнів, як сильних, так і слабких. Безперечно, що застосування теорії множинного інтелекту на уроках німецької мови може зробити процес навчання найбільш пристосованим до індивідуальних потреб кожного учня. Саме тому, завдання вчителя допомогти учням зрозуміти, що вони можуть виявляти власні здібності і навички різними способами, у різних видах діяльності, а потім створювати умови з опорою на їх сильні сторони.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити