На сайті:

На сайті 396 гостей та відсутні користувачі

Рекомендовані електронні ресурси з географії

Методичні поради з викладання курсу «Географія» 6 – 11 клас в умовах війни Росії з Україною

 

Дистанційне навчання з географії забезпечують такі онлайн платформи:

Формат навчання

Онлайн відеоконференції та вебінари

JistiMeet

Zoom

Skype

GoogleHangouts


Офлайн

Платформи для комунікації (офлайн навчання)

5-9 класи:

GoogleClassroom

Мійклас

Classtime

Viber

Kahoot

Quzizz

10-11 класи:

ClassDojo

Telegram

GoogleClassroom

Prometeus

Viber

EdEra

IDroo

Miro

Quzizz

Додаток Skype. Забезпечує відео-спілкування і передачу звукових і текстових файлів та проведення відео-уроків. Для цього необхідний premium пакет Skype, він дає можливість підключати до 30 осіб і мати зв’язок хорошої якості. Це непоганий перехідний етап для вчителів, які звикли до фронтальної роботи.

Онлайн допоміжні платформи: навчальна платформа на основі ігор Kahoot, платформа для тестів Quzizz, віртуальна дошка IDroo, онлайн дошка Miro, де можна запропонувати завдання для своїх класів на самостійне опрацювання.

Комунікаційне програмне забезпечення Zoom – універсальний інструмент, вчитель може записати коротке відео, а потім поділитися ним з дітьми.

Онлайн-менеджер Viber, який дає можливість надсилати та отримувати текстові повідомлення, зображення, відео- та аудіо- повідомлення. Тут можна організувати «живі» віртуальні зустрічі для максимального спілкування та взаємодії між дітьми та вчителем.

«ClassDojo» – Принцип роботи: Вчитель реєструється на платформі та створює свій «клас», додаючи туди учнів. Далі вчитель створює публікації. До них можна прикріплювати завдань PDF-файли, посилання на веб-ресурси, фотографії або скріни підручників.

Сервіси Google.  Сервіси GoogleDocuments мають багато варіантів для командних завдань. Під піктограмою Docs знайдете вже готові шаблони документів: таблиці, календар, електронні листи та документи для занотування лекцій чи зустрічей.

Google-презентації – створення слайдів, анімовані зображення, вставка відео-робіт, анімація до слайдів.

 Онлайн ресурси для підготовки вчителів географії

Сайт Міністерстваосвіти і науки України: https://mon.gov.ua/ua

Веб-ресурс Нової української школи: https://nus.org.ua/

Організація дистанційного навчання в Moodle

Онлайн – медіа «Освіторія»: https://osvitoria.media/

Освітній проєкт «На урок»: https://naurok.com.ua/

Освітній IT – проєкт «Всеосвіта»: https://vseosvita.ua/

Освітній портал ПедПРЕСА: https://pedpresa.ua/

360cities.net – на сайті зібрано найбільша колекція інтерактивних сферичних панорам світу, де можна здійснювати прогулянки вулицями найпопулярніших міст.

Сервіси Google – від GoogleMaps та StreetView до Arts&Culture – можна використовувати для закріплення матеріалу з багатьох тем.

Earthcam.com – на порталі зібрана колекція вебкамер, встановлених у всіх містах світу, від США до Таїланда. Можна використати в 10-му класі при розгляді країн та регіонів.

7 чудес України – всеукраїнський просвітницький проєкт.   Відеофільми можна показувати учням на уроках в межах програми 8-9-х класів

SeterraOnline – одна з найбільш захоплюючих та популярних географічних вікторин у світі. Програма підійде для засвоєння таких категорій знань: материки та частини світу; найбільші країни в світі або в межах окремого материка; столиці країн і найбільші міста; річки; озера, моря; острови; прапори окремих країн.

WorldCountriesQuiz – тут знайдете географічні вікторини для закріплення курсу 10-го класу.

JigSpace використовує доповнену реальність, щоб розповісти користувачам про те, як влаштовані різні механізми, об’єкти та ідеї. Можна встановити JigWorkshop для iPad, щоб створювати власні презентації.

AirPano – це   сайт для перегляду панорамних зображень десятків відомих міст по всьому світу. Більша частина зображень AirPano має інтерактивні посилання, щоб можна було більше дізнатися про місця, які ви бачите на знімках AirPano.

Ethermap – новий інструмент, який можна використовувати для створення онлайн-карт. Тут можна обмінюватися картами, вносити доповнення, редагувати все, просто надавши учням посилання. Можна запропонувати учням створити разом карту класних місць для прогулянок в будь-якому місці, написати про все коротку інформацію та додати фото.

Spasesopper – гра, заснована на технології GoogleMapsStreetView. Ви знаходитесь не на дорозі, а перед якимось відомим місцем, або на вулиці якогось міста. Ви повинні вгадати, де створено це фото.

Атлас пазлів NationalGeographic. Кожна з колекцій пазлів є онлайн-картою континенту або країни. Тут дуже багато цікавих карт та неймовірних історій! Можна використати з учнями на закріплення матеріалу з різних тем для 6-11-х класів.

захоплююча географічна онлайн-гра Geoguessr.   Ця гра створена на базі технології GoogleStreetView. Вона захоплює не лише любителів географії, але і сприяє розвитку логічного мислення. Гра чудово підійде для закріплення будь-яких тем, адже розвиває геопросторове мислення та уяву.

На порталі Національного географічного товариства представлений великий вибір інтерактивних завдань. Карти, з допомогою яких можна здійснювати віртуальні мандрівки. В цьому ж розділі Еarthpulse знайомить нас з проблемами населення. Ресурс можна використати в 8-му класі при розгляді теми «Населення світу». При бажанні можна роздрукувати необхідну карту або пограти у головоломки, пов’язані з географічними картами. Окремим великим розділом подано ігри як для дорослих, так і для дітей.

MissionMapQuest – це інструмент для створення вікторин, квестів та дидактичних ігор, основою яких є географічна карта Google. Концепція, яка лежить в основі даного шаблону, доволі проста. Інструкція по створенню квестів. Знадобиться всім, хто бажає урізноманітними онлайн-уроки з будь-якої теми!

Серіал «ВВС–Планета Земля». Кращий документальний серіал. /series/documentary/10839-bbc-planeta-zemlya-2006.html

Географія. Підготовка до ЗНО: онлайн курс на EDUGET: https://znz-karpilivkam.e-schools.info/pages/geografja

Інтерактивний підручник «Географія. Загальна географія». Візуалізації, тести, повна адаптивність: https://www.ed-era.com/books/geography/

Курси Картографія та топографія (онлайн-навчання): https://vseosvita.ua/course/kartohrafiia-ta-topohrafiia-13.html

Добірка ресурсів для вивчення та викладання географії: https://znz-karpilivkam.e-schools.info/pages/geografja

Інтерактивний курс підготовки до ЗНО з географії: https://geozno.dp.ua/course/zno/

Підготока до ЗНО: znaniya.znonline.org

ТОП-10 сайтів для вивчення шкільних предметів: carpatobserver.eu 

Відеоуроки для навчання і розвитку школярів: https://edpro.ua/blog/videouroky-dlja-navchannja-ta-rozvytku-shkoljariv

Цікава наука– цікаве та корисне відео з географії, біології, хімії, основ здоров’я та інших предметів.

Наука та Всесвіт– відео про дослідження Всесвіту, природи, людини.

Канал «Ukraїner» – про Україну зсередини (культура, географія, історія).

Сайт Міжнародної природознавчої гри «Геліантус» пропонує інтерактивну природознавчу гру для учнів, розіграш призів, дистанційний конкурс «Геліантус-учитель», участь у конкурсі http://www.helianthus.com.ua/

Всеукраїнська школа онлайн – це платформа для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів та методичної підтримки вчителів https://lms.e-school.net.ua/about

Модельні навчальні програми природничої освітньої галузі НУШ https://imzo.gov.ua/model-ni-navchal-ni-prohramy/pryrodnycha-osvitnia-haluz/

Вибір підручників для 5 класу НУШ 2022-2023 н.р. https://lib.imzo.gov.ua/vibr-pdruchnikv-5-klas-2021---2022-roki/konkursniy-vdbr/3prirodnicha-osvtnya-galuz/

Іванюк І. В., Овчарук О.В.URL: https://lib.iitta.gov.ua/719807/

Іванюк І. В., Овчарук О.В. Онлайн інструменти для організації дистанційного навчання в умовах карантину. Інформаційний бюлетень. – №2. – 2020. – Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України. URL https://lib.iitta.gov.ua/719816

Кравчина О.Є. https://lib.iitta.gov.ua/722545/