На сайті:

На сайті 347 гостей та відсутні користувачі

Завершився пілотний проект «Професійний розвиток вчителя іноземної мови»

28.04.21

Відповідно до Концепції «Нова українська школа», з метою забезпечення наступності й сталості навчання іноземних мов у базовій школі та підготовки вчителів, які будуть викладати іноземну мову у 5-9 класах закладів загальної середньої освіти у період з жовтня 2020 року до квітня 2021 року здійснювалось пілотування спільного проекту Міністерства освіти і науки України та Британської Ради в Україні «Професійний розвиток вчителя іноземної мови».

До участі у проекті були запрошені 10 тренерів-фасилітаторів (Галина Пирин, Надія Головчук, Галина Реус, Регіна Синьковська, Ольга Мельник, Ірина Бойчук, Мирослава Калин, Лідія Мандрусяк, Оксана Пермінова, Ольга Шумська) та 120 вчителів англійської мови Івано-Франківської області.

Програма пілотного проекту складалася із трьох етапів.

I етап: орієнтаційний онлайн курс для тренерів.

Курс охоплював такі теми як «Дистанційне навчання»,«Розуміння учнів та їхніх навчальних уподобань»,«Розуміння державних стандартів і навчальних програм базової середньої освіти»,«Моделювання навчання: підходи, планування очних та дистанційних уроків, перевернуте навчання»,«Розвиток комунікативних мовленнєвих умінь»,«Місія агентів змін у професійному удосконаленні вчителів англійської мови».

Опанування матеріалами курсу сприяло, у тому числі, розвиткові наскрізних умінь, таких як критичне мислення, креативність, співпраця в команді, комунікація, цифрова грамотність тощо.

II етап: онлайн курс Британської Ради «Навчання англійської мови у новому контексті: базова середня освіта».

Курс складався із синхронного та асинхронного компонентів та забезпечував розгляд численних актуальних питань щоденної професійної діяльності учителя англійської мови. Під час курсу учасників ознайомили із ключовими вміннями 21-го століття, продемонстрували дієві методики для планування й проведення уроків з метою досягнення кращих результатів учіння та навчили правильно оцінювати вміння школярів.

III етап: робота на платформі Online Tеacher Community.                                

Під час навчання на платформі учасники пілотного проекту опрацювали Модулі: «Розуміння учнів», «Мотивація учнів», «Планування уроків у новому контексті», «Управління процесом учіння», «Дистанційне навчання», «Ключові уміння 21-го століття», «Оцінювання для учіння».

Для учасників проекту проводились семінари-практикуми. Мета семінарів-практикумів - навчання через рефлексію, зворотній зв’язок, обмін досвідом, дискусії. За підтримки тренерів учителі опанували комунікативні методи та прийоми навчання для подальшого використання у власній педагогічній діяльності.

Після закінчення навчання усі учасники пілотного проекту, які успішно виконали програму курсу, отримали сертифікати Міністерства освіти і науки України та Британської Ради.

22 квітня 2021 року була проведена зустріч з Оксаною Коваленко, головним спеціалістом відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Міністерства освіти і науки України, Вікторією Іваніщевою, менеджером проектів з англійської мови Британської Ради, Олександром Шаленко, незалежним експертом Британської Ради і методистами обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти щодо завершення пілотування проекту і подальшої підготовки тренерів і вчителів 5-9 клас.

Додати коментар

Захисний код
Оновити