На сайті:

На сайті 212 гостей та відсутні користувачі

Нова українська школа – в дії

11.10.19

Початкова школа: вектори  розвитку

  Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 08.10. 2019 р. № 1274 «Про затвердження програми проведення моніторингового дослідження впровадження реформи «Нова українська школа» у закладах загальної середньої освіти» упродовж 2019-2020 років відбуватиметься зовнішнє загальнодержавне оцінювання реалізації реформи «Нова українська школа».

В області процедуру проведення моніторингового дослідження забезпечуватимуть експерти, тренери Нової української школи:
Попович Надія Дмитрівна, методист з початкової освіти Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти;
Василенко Валентина Федорівна, учитель початкової школи Долинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 Долинської районної ради;
Гуцуляк Ірина Миколаївна, учитель початкових класів Заболотівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Заболотівської ОТГ;
Чабан Галина Любомирівна, учитель початкових класів Тлумацької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Тлумацької міської ради ОТГ.
Мета передбачуваного полягає у проведенні глибинного дослідження реалізації реформи «Нова українська школа» для виявлення тенденцій освітніх змін та подальшого корегування освітньої політики. Насамперед ідеться про оцінювання окремих напрямів навчальної діяльності, що полягає у вирішенні конкретних питань:
• чи відбувається формування компетентностей та наскрізних умінь у здобувачів освіти, інтеграція освітнього змісту;
• як реалізується педагогіка партнерства на практиці;
• як налагоджена комунікація вчителя з учнями;
• чи відбувається навчання через гру;
• як організовується та використовується розвивальне освітнє середовище;
• чи ефективним є навчання, яким охоплені педагоги початкової школи;
• яким чином налагоджена комунікація вчителя з батьками;
• якими є міркування батьків стосовно навчання у школі тощо.
Респондентами дослідження є учні третіх класів, учителі початкової школи, адміністрації закладів загальної середньої освіти і батьки. Важливо, що моніторинг відбувається на початку нового навчального року, саме тоді, коли учні можуть аналізувати отримані раніше знання, вміння й навички. Найбільший акцент ставитиметься на м’які навички (soft-skills): як діти працюють у команді, спільно знаходять рішення, комунікують тощо.
В основу проведення моніторингу покладено вибірку, розроблену Київським міжнародним інститутом соціології. Вона охоплює 150 закладів загальної середньої освіти України. Під час формування вибірки враховувались такі вимоги:
1. Заклади, що пілотують Державний стандарт початкової освіти. Їх визначено в кількості 25 (по одному в кожній області та в місті Київ).
2. Географічне охоплення: 24 області та місто Київ.
3. Уведення закладів загальної середньої освіти міст обласного та районного значення, сільської місцевості.
4. Типи шкіл (спеціалізовані заклади з поглибленим вивченням, малокомплектні школи, опорні школи, школи з навчанням мовами національних меншин (мова навчання не українська).
В Івано-Франківській області вибірці підлягають шість закладів освіти: Калуська початкова школа №11 Калуської міської ради, Івано-Франківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням німецької мови, Івано-Франківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 імені Івана Ревчука, Богородчанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Богородчанської районної ради, Середнянська гімназія Войнилівської селищної ради ОТГ, Порогівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Богородчанської районної ради.
Основне завдання – будувати освітню політику на достовірних фактах. Виходячи з цього, потрібно досліджувати, як спрацьовують концепти, закладені в реформу. Такий зворотний зв’язок важливий не тільки для органів управління освітою, експертних груп, котрі працюють над стандартами освіти, навчальними програмами та навчально-методичними комплексами, але й для того, щоб надалі корегувати процеси, закладені в реформу освіти, уносити зміни в навчальні матеріали, програми підготовки вчителів початкової школи, організацію освітнього середовища, систему оцінювання для початкової школи. І важливо це бачити на самому початку, відслідковувати динаміку. Варто зазначити, що дослідницька група попередньо отримала письмову згоду на участь у моніторингу від кожного закладу загальної середньої освіти. Передбачається, що отримані дані під час моніторингу будуть деперсоніфіковані, результати стосуватимуться загалом усіх шкіл, а не якогось окремішнього закладу, передбаченого вибіркою.

Додати коментар

Захисний код
Оновити