На сайті:

На сайті 146 гостей та відсутні користувачі

Навчання асистентів учителів перших класів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням

22.12.18

15-17 грудня 2018 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся навчальний тренінг для асистентів учителів закладів освіти області з інклюзивним навчанням, метою якого було сформувати готовність педагогів до впровадження методик інклюзивної освіти.
Залучення дітей з особливими освітніми потребами у спільноту однолітків вимагає подолання бар'єрів, що заважають їх соціальному функціонуванню та гальмують процес поступового входження в соціальне середовище. Серед бар’єрів на шляху до навчання й повноцінної участі кожної дитини в житті навчального закладу є низька обізнаність учителів шкіл у методичних, організаційних, психолого-педагогічних аспектах супроводу інклюзивної освіти. Підготовка педагогів до роботи з такими дітьми сприятиме налагодженню ефективної взаємодії усіх учасників освітнього процесу.
Переосмислення соціальної і професійної місії асистента вчителя актуалізує необхідність підготовки фахівців, адаптованих до сучасних соціокультурних умов, здатних творчо працювати, приймаючи нестандартні рішення в ситуаціях ринкової конкуренції, уникаючи стереотипізації і шаблонів, засвоювати нові професійні ролі і функції, забезпечувати випереджувальність розвитку країни, реалізовувати освітні проекти національного масштабу, витримувати конкуренцію на європейському і світовому ринку освітніх послуг тощо.
Учасники навчання спільно з тренерами: Галиною Іваночко, Оксаною Липкою, Наталією Шереметою, Галиною Шпільчак, Наталією Глинянюк, Галиною Адамович, Ларисою Загрійчук
• поглибили розуміння поняття інклюзії, ознайомились із сучасною термінологією;
• розглянули роль асистента вчителя в класі з інклюзивним навчанням;
• опрацювали особливості організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти та специфіку використання методик інклюзивної освіти, що враховують освітні потреби дітей з різними нозологіями, визначили особливості комплексного підходу в інклюзивному навчанні;
• складали індивідуальну програму розвитку для дитини з особливими освітніми потребами;
• оцінили результати власного навчання, як засобу формування готовності до роботи із дітьми з особливими освітніми потребами.

Додати коментар

Захисний код
Оновити