На сайті:

На сайті 559 гостей та відсутні користувачі

Громаді – ініціатива молодих

06.12.18

Саме під такою назвою 29 листопада 2018 року відбулась науково-практична конференція, організована в рамках науково-практичного проекту «Підприємницька компетентність» Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти спільно з ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», на базі якого проходив даний захід. У ньому взяли участь понад 170 осіб: учителі економіки, учні старших класів, які вивчають економіку і курс за вибором «Фінансова грамотність», студенти факультету фінансів, банківської справи та страхування.

Серед запрошених – успішні та знані люди області: менеджери освіти, підприємці, депутати.
З привітаннями до учасників звернулися: проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин; ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб´як; секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук.
Богдан Станіславський, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Станіславський», депутат Івано-Франківської обласної ради розповів про бізнес, у якому працює, про створення соціально відповідального бізнесу та його особливе значення в умовах сучасного державотворення. Як приклад, навів соціальне підприємство «Файні Ябка», що здійснює виробництво сухофруктів, а прибуток від своєї діяльності спрямовує на розвиток громад. Він закликав молодь не стояти осторонь життя країни, бути активною та не боятись брати відповідальність на себе.
Про підтримку малого і середнього бізнесу Долинською міською радою, започаткування перспективних та дієвих проектів у районі розповів Володимир Сподар, начальник відділу освіти.
«Навчання підприємництва як складова формування сучасного випускника» – така тема виступу Тетяни Кулик, заступника голови правління громадського центру «Ділові ініціативи», асистента кафедри теорії економіки та управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.
Плідною була співпраця учителів та учнів 11 класів із підприємцями в ході секційного засідання «Формування підприємливості учасників освітнього процесу як ключової компетентності Нової української школи» (модератор Тетяна Солоджук).
Учасники слухали доповіді та брали участь в обговоренні питань із заданої проблематики з директорами, власниками підприємств та іншими представниками бізнесових кіл.
Зокрема, цікавою та прикладною виявилась доповідь Віктора Дитинка, директора товариства з обмеженою відповідальністю «Долина-Агро» на тему «Створення та перспективи розвитку ягідного бізнесу на Прикарпатті». Підприємець розказав про організаційні, фінансові та економічні особливості ведення бізнесу з вирощування і реалізації лохини. Доповідач показав переваги ведення цього бізнесу в нашій області та виокремив труднощі, з якими доводиться стикатися.
Олексій Солоненко, фінансовий менеджер брокерської компанії «Старлайф» ознайомив із потоками грошових коштів, джерелами їх формування та можливостями інвестування.
Андрій Черніков, засновник компанії “Lotatech” звернув увагу на нові форми ведення бізнесу, соціально відповідальне підприємництво, яке реалізовується в м. Івано-Франківську на базі “Promprylad. Renovation”.
На необхідних якостях майбутнього підприємця та особливостях їх формування акцентував співзасновник бізнес-школи для підлітків “Creator” Остап Павлюк, спонукаючи присутніх до активного обговорення з питань розвитку ділових якостей.
На завершення з учасниками конференції було проведено тренінг, спрямований на формування підприємницького мислення і набуття навичок щодо реалізації підприємницьких ініціатив у громаді.
Іншу секцію з теми «Формуємо фінансову грамотність молоді» вели гості з Києва – провідні професіонали сектору фінансової грамотності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олеся Шніцер та Світлана Кулик. Вони провели тренінг «Фінансова обізнаність: заощадження, депозити, система гарантування», під час якого організували лекції, воркшопи на теми ведення особистого бюджету та планування заощаджень; обговорили критерії підбору депозитів відповідно до мети заощаджень, а також звернули увагу на «червоні прапорці» у виборі фінансової установи. Друга частина тренінгу була присвячена огляду системи гарантування вкладів в Україні та місця Фонду в ній.
Інтенсивна групова взаємодія, активність учасників та актуальний досвід, що використовуються під час проведення такого виду навчання, дають їм, окрім методичних знань, ще і практичний інструментарій та моделі поведінки в конкретних фінансових ситуаціях.
За результатами конференції прийнято рішення про необхідність і надалі проводити такі заходи. Доценти кафедри фінансів запросили учасників вступати у Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, де ініціативна молодь може поглибити теоретичні знання і набути практичні навички щодо ведення бізнесу та організації фінансів. Організатори подякували учасникам за співпрацю та побажали учнівській молоді, наставникам успіхів у реалізації ініціатив у розвитку громад.

Додати коментар

Захисний код
Оновити