На сайті:

На сайті 187 гостей та відсутні користувачі

«Педагогічний стартап – 2018» на Івано-Франківщині

20.11.18

З метою поширення та упровадження досвіду роботи переможців конкурсу «Учитель року» у номінації «Українська мова і література» 15-16 листопада 2018 року відбулася Школа майстерності «Педагогічний стартап – 2018». Захід проведено з ініціативи Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. До участі запрошені методисти (завідувачі кабінетів) української мови і літератури обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, науковці, члени журі та лауреати конкурсу.
Школа майстерності стартувала у Калуському ліцеї №10. З вітальним словом до учасників звернулись ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як, проректор інституту Любов Шелемей, директор Калуського ліцею №10 Тетяна Федорів.
Вибір освітнього закладу не був випадковим. Сам тут працює переможець фінального етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» у номінації «Українська мова і література», заслужений учитель України, Ольга Кецмур. «Спроба розуміння генія та величі Івана Франка у художньо-біографічному творі Романа Іваничука “Шрами на скалі”» – тема показового уроку позакласного читання у 10 класі, який презентувала Ольга Василівна зі своїми учнями.
Фахово-змістовними були методичні діалоги. Цікаві питання для дискусії щодо удосконалення професійної компетентності вчителя-словесника запропонували Олена Котусенко, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України та Олена Артеменко, начальник відділу організації масових заходів Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».
Освітній простір міста Калуш та роботу Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка представили заступник міського голови Любов Максимович, начальник управління освіти Ірина Люклян, директор гімназії Оксана Табачук.
У процесі роботи запропоновано вернісаж майстер-класів учасників заключних етапів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2005», «Учитель року – 2009», «Учитель року –2012». Віталій Півторак, учитель української мови і літератури Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка; Наталія Семенів, учитель української мови і літератури Івано-Франківської гімназії №2; Ірина Павлів, учитель української мови і літератури Тужилівського навчально-виховного комплексу презентували свої педагогічні практики та обмінялись міркуваннями щодо успішного впровадження ідей Нової української школи.
Не менш цікавим, насиченим і змістовним був і другий день роботи Школи майстерності. З освітнім простором Галицького району ознайомив всіх Іван Матейко, начальник відділу освіти Галицької районної державної адміністрації.
Родзинкою «Стартапу-2018» стали майстер-класи членів журі всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації «Українська мова і література» Ганни Новицької, учителя української мови і літератури Миколаївського економічного ліцею № 2 – «Методичний інструментарій учителя літератури Нової української школи»; Олександра Ратушняка, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української літератури Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В. Винниченка – «Кінотекст на уроці літератури. Використання екранізації на прикладі вивчення новели Василя Стефаника “Камінний хрест”».
Пізнавальними були екскурсії у музей Степана Бандери (с. Старий Угринів) та музей історії древнього Галича (с. Крилос Галицького району).
У Візит-центрі м. Галич всі бажаючі мали змогу поділитися враженнями щодо побаченого і почутого на теренах Івано-Франківщини. Тут же було проведено підбиття підсумків «Педагогічного стартапу – 2018».
Замість епілогу
У перший день заїзду зранку накрапав мокрий дощ зі снігом. Така погода, за прогнозами синоптиків, передбачалася і на найближчі дні, але вже опівдні сонце пробралося з-за хмар – стало тепліше і комфортніше. Другий день розпочався погідно, а під час перебування на Крилоській горі здавалося, що історія і сонце хотіли зігріти кожного зокрема... Воно й не дивно, така зміна погоди відбулася завдяки щирості, емоційності, добрим намірам всіх учасників Школи майстерності. Віримо, що частинку тепла і любові дорогі гості повезуть з собою в різні куточки нашої нероздільної держави... Тож нехай завжди буде мирно, сонячно і погідно на всій території України!!!

Додати коментар

Захисний код
Оновити