На сайті:

На сайті 120 гостей та відсутні користувачі

«Поетів ніколи не було мільйон…»

14.11.18

Ці слова Ліни Костенко стали девізом для зустрічі на Коломийщині. «У колі друзів і лауреатів премії імені Тараса Мельничука»… Під такою назвою (з нагоди 80-річного ювілею митця-земляка) 8 листопада 2018 року згідно річного плану ОІППО у Коломийській ЗОШ І-ІІІ ступенів №8 відбулося виїзне засідання (круглий стіл) творчої групи вчителів української мови і літератури з проблеми «Літературне краєзнавство» (керівник: доктор філологічних наук, професор кафедри педагогіки та психології ІФОІППО Марія Федунь). Мета заходу: вшанувати пам’ять Тараса Мельничука, привернути увагу громадськості до творчості митця художнього слова; розширити спектр інформації про письменника-земляка; обговорити тематику та методику проведення уроків літератури рідного краю і виховних заходів, присвячених письменницьким постатям ХХ століття.

 

У науковій частині роботи Марія Федунь зазначила, що творчість ювілянта давно вже стала предметом досліджень (2001 року доцент Святослав Кут обрав її темою свого вивчення), знана й поцінована читачами. Учитель української мови і літератури Коломийської ЗОШ І-ІІІ ступенів №8 Наталія Чорнокожа підкреслила, що ключова компетентність «Загальнокультурна грамотність» нової української школи реалізовувалася вже віддавна на уроках і в позакласній роботі. Це свідчить про співпрацю науковців і вчителів-практиків. Адже, як показує історія шкільного клубу «Краєзнавець» (функціонує з 1994 року), відвідини міських музеїв, а саме: історії міста Коломиї, Гуцульщини та Покуття, писанкового розпису, кімнати-музею Тараса Мельничука, що в міській дитячій бібліотеці №2, вчать дітей розуміти твори мистецтва, формувати власні мистецькі смаки, самостійно виражати ідеї, досвід та почуття. Учні школи, оглядаючи виставки, спілкуючись з науковцями та митцями, глибше розуміють власну національну ідентичність, самобутність гуцульської і покутської культури.

Першим заходом у роботі круглого столу став захист навчального проекту «Несімо любов планеті» крізь призму роботи шкільного клубу «Краєзнавець». Учасники і гості заходу також ознайомилися з фотовернісажем «Історія клубу «Краєзнавець» у світлинах», виставкою книг (з автографами письменників і науковців) керівника клубу Наталії Чорнокожої. Засідання круглого столу «У колі друзів і лауреатів премії імені Тараса Мельничука» продовжили в кімнаті-музеї поета, що в Коломийській дитячій бібліотеці № 2, та концертно-виставковій залі історії міста Коломиї. Спогади про Князя роси презентували художник і поет Василь Андрушко, у майстерні якого два сезони мешкав Князь роси. Звідси поет поїхав у Київ задля отримання Національної премії імені Тараса Шевченка. Василь Андрушко – автор барельєфа Князя роси, що на стіні дитячої бібліотеки №2, яка вже десять років носить ім’я поета. Відомий український поет Василь Рябий, багаторічний натхненник і координатор насиченого літературного життя Коломиї, не затримуючи уваги присутніх, рекомендував прочитати його есей про Тараса Мельничука «Останній з мандрівних поетів, або Свічка в пітьмі десятьох сонць» («Українська літературна газета», чч. 18,19,20,21). Організатор фестивалю пам’яті Квітки Цісик із Лісок Коломийського району Ярослав Ясінський згадав кілька зустрічей з Тарасом Мельничуком, підкресливши, наскільки поет був уважним до слова. Поети-лауреати премії імені Тараса Мельничука Василь Михайлищук, Іван Війтенко, Володимир Франкевич прочитали свої присвяти Князю роси, відзначили благодатний вплив творчості Т. Мельничука на них. Письмове звернення до учасників заходу адресувала Надія Кметюк, яка у 2016 році стала лауреатом премії. Вона, цитуючи одну зі своїх улюблених поезій Тараса Мельничука «Прилетіли чорногузи з півдня», написала: «Дякую Великому Поетові, що мої почуття залишив у своїх віршах…». Переклади віршів Тараса Мельничука німецькою мовою прочитав поет-перекладач, відомий учитель німецької мови Анатолій Осадчий. Зворушливим був виступ Володимира Шумея, старшого викладача кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО, шанувальника і знавця творчості Т. Мельничука. Методист ІМЦ кандидат філологічних наук Наталія Мочернюк зупинилася на виховному потенціалі літератури рідного краю. Зустріч у Коломиї засвідчила патріотичну налаштованість та зв’язок поколінь…

Тарас Мельничук – це постать одного з атлантів сучасної української поезії, який «Держить небо на плечах, тому і є висота» (Ліна Костенко). Щира вдячність усім, хто долучився до пошанування ювілею письменника.

Додати коментар

Захисний код
Оновити