На сайті:

На сайті 728 гостей та відсутні користувачі

Вшанування пам’яті видатного педагога триває…

16.10.18

Згідно розпорядження Івано-Франківської ОДА у вересні-жовтні місяці цього року в курсових групах ІФОІППО відбулися конференції, педчитання та методичні майстерні, присвячені пам’яті Василя Олександровича Сухомлинського. Про роботу обласної науково-практичної конференції «Педагогічні ідеї Василя Сухомлинського в освітньому процесі закладу дошкільної освіти», яка розпочала цикл запланованих заходів, уже йшлося на нашому сайті. Вшанування пам’яті видатного педагога триває…

 Прикметно, що творча спадщина В. Сухомлинського стала предметом написання проектів у групі вихователів ЗДО (методист Людмила Мінда, науковий консультант доктор філологічних наук, професор кафедри педагогіки та психології ОІППО Марія Федунь). Слухачі звернулися й захистили проекти з таких тем: «Бережи та люби природу, бо ти її частина» (за творами Василя Сухомлинського)», «Казки Василя Сухомлинського як одна зі сходинок у вихованні дитини», «Стежками добра за творами Василя Сухомлинського», «Формування морально-етичних засад на основі спадщини Василя Сухомлинського», «Закладання основ духовності засобами творів Василя Олександровича Сухомлинського». Під час проведення конференції з обміну досвідом вихователі, які працювали у даній групі, Ганна Гериш (ДНЗ№ 29 «Кобзарик») та Надія Петрів (ДНЗ № 6 «Колобок») не лише поділилися практикою застосування ідей В. Сухомлинського в роботі з дошкільниками серед своїх колег, але й виступили на педагогічних читаннях перед слухачами початкових класів (методист, завідувач лабораторії дошкільної та початкової освіти Світлана Юсипчук, науковий консультант доктор педагогічних наук, професор кафедри Оксана Мариновська) задля проведення лінії дошкільна освіта – початкова ланка школи. Перед учителями молодших класів виголосили свої доповіді Марія Федунь, яка зупинилася на мовленнєвих аспектах доробку видатного педагога, та Володимир Шумей, старший викладач кафедри теорії та методики навчання, який повів мову про новаторство казок Василя Сухомлинського.

У іншій групі вчителів початкових класів (методист лабораторії дошкільної та початкової освіти Надія Попович, науковий консультант викладач кафедри педагогіки та психології Галина Сагайдак) 19 вересня проведено педагогічні читання на тему «Педагогічні ідеї Василя Сухомлинського в умовах реалізації Нової української школи». Слухачі мали змогу поринути у світ геніального педагога, послухати уявне інтерв’ю з В. Сухомлинським, замислитися, кого ми можемо назвати справжнім учителем та які виклики стоять сьогодні перед українською освітою (про це повела мову Галина Сагайдак), зануритись у проблему духовного виховання дитини (доповідач Світлана Сміх, старший викладач кафедри педагогіки та психології), відчути казковий дивосвіт, радість творчості (проблему порушив Володимир Шумей), зрозуміти унікальний світ дитини, неповторний і своєрідний, описаний у педагогічній праці «Серце віддаю дітям» (доповідач Оксана Бухвак, учитель початкових класів Калуського ліцею №10). Ідеї Василя Сухомлинського були впроваджені у практику укладання навчальних проектів такої тематики: «Педагогічні ідеї Василя Сухомлинського. Уроки під відкритим небом», «У кожній казці мудрості перлина», «Школа добрих вчинків», «Світ краси й добра», «Милосердя й доброта – людства два крила».

19 вересня цього року у групі вчителів основ християнської етики було проведено методичну майстерню на тему «Духовний світ дитини у творчій спадщині Василя Сухомлинського». Перед педагогами виступила Зіновія Нагачевська, доктор педагогічних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, та Марія Федунь, які звернулися до духовного та родинного виховання через доробок видатного педагога. Світлана Сміх повела мову про найновішу збірку творів Василя Сухомлинського для дітей (за редакцією дочки видатного педагога, доктора педагогічних наук, професора Ольги Сухомлинської).

Педагогічні конференції заплановані та відбувалися також у групі слухачів курсів учителів початкових класів (4 жовтня), групі педагогів-організаторів (8 жовтня) та групі вихователів шкіл-інтернатів (11 жовтня цього року).

Щира вдячність усім, хто брав участь у роботі, та побажання наснаги тим, хто ще планує нові заходи.

Додати коментар

Захисний код
Оновити