На сайті:

На сайті 179 гостей та відсутні користувачі

«З Україною в серці. Доля українського емігранта»

19.03.18

P1600482Під такою назвою 15 березня 2018 року у Новицькому навчально-виховному комплексі Калуської районної ради відбулося виїзне засідання обласної творчої групи вчителів української мови та літератури за темою «Літературне краєзнавство» (відповідальні за проведення Марія Федунь, доктор філологічних наук, професор кафедри ІФОІППО, і Наталія Головчак, учитель української мови та літератури, учитель-методист Новицького НВК).

Згідно річного плану ОІППО на базі вказаного закладу було проведено майстер-клас, метою якого передбачено наступне: привернути увагу педагогічної громадськості до проблем української еміграції; розширити спектр інформації про письменників-емігрантів, у тому числі галичан; обговорити тематику та методику проведення уроків і виховних заходів, присвячених українській еміграційній хвилі. Планом роботи було передбачено організаційну, наукову й практичну частини, проведення методичних і літературних діалогів. У науковій частині присутні ознайомилися з такими виступами: «Причини та наслідки української еміграції» (доповідач Оксана Когут, заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель історії, учитель-методист Новицького НВК), «Українська подорожня література і тема еміграції. Американський континент крізь призму подорожей Осипа Назарука: ностальгійні мотиви (до 135-річчя від дня народження письменника)» (доповідач Марія Федунь).

У практичній частині роботи присутні змогли почути літературний діалог на тему: «Міражний простір модернізму», який презентували учні 11 –х класів Христина Базюк, Наталія Двірник, Вікторія Кардинал, Сергій Дорошенко та Христина Кузьмик під керівництвом Марії Павлюк, заступника директора з навчально-виховної роботи, учителя української мови, старшого учителя Новицького НВК. Осердям заходу була презентація чергової книги Наталії Головчак під назвою «Новицькому роду нема переводу». Авторка розповіла про історію написання книги, її сюжет тощо. Прикметно, що свій родовід Матіян на майстерно виготовленім родовідному дереві прокоментували учні цього ж навчального закладу. Активно працювали під час засідання й учителі області: Наталія Чорнокожа, учитель української мови та літератури, учитель-методист Коломийської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 (тема виступу: «Доля української емігрантки Марії Кейван»), Любов Івашко, учитель української мови та літератури, учитель методист Калуської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 (тема виступу: «Методика проведення уроків і виховних заходів на тему еміграції»), Оксана Туранська, учитель української мови та літератури, старший учитель ЗОШ І-ІІІ ступенів № 28 міста Івано-Франківська (тема виступу: «Географічні та літературні широти української еміграції на уроці літератури»), Любов Білічак, учитель української мови та літератури, старший учитель Івано-Франківської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № 11 (тема виступу: «Богдан Лепкий – емігрант»). До роботи долучилася Оксана Кравчук, викладач української мови та літератури, заступник директора з НВР ВПТУ №7 міста Калуша. На засіданні також була присутня та виступила Люся Мельник, педагог Кропивницької ЗОШ І-ІІ ступенів, голова медитичного об’єднання учителів української мови та літератури Калуського району. Співголова засідання, методист районного відділу освіти Ірина Хомин позитивно відгукнулася про роботу вчителів Калущини та вказаної творчої групи, актуальність обраної тематики.

Було підведено підсумки та накреслено плани на майбутнє. Щира вдячність працівникам Новицького НВК (директор Богдан Дадяк) та всім, хто брав участь у роботі.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити