На сайті:

На сайті 120 гостей та відсутні користувачі

Розбудовуємо громадянське суспільство разом

08.12.17

ban 11

5 грудня в Івано-Франківську відбулася (не) Конференція «Співпраця школи, влади та громади – шлях до розбудови громадянського суспільства».

Захід організували швейцарсько-український проект «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» та Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за підтримки Швейцарської Конфедерації, Міністерства освіти і науки України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Центр розвитку місцевого самоврядування.

Учасники заходу (представники обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад, представники громадськості, експерти, майстер-тренери проекту, керівники, вчителі та учні закладів освіти області) обмінювалися кращими практиками зі співпраці школи, влади та громади в Івано-Франківській області. За 5 років впровадження освіти для демократії та освіти з прав людини практичного досвіду накопичилось чимало. Під час заходу відбулися воркшопи, майстер-класи, були проведені ділові ігри та кейси з питань взаємодії представників влади, школи та громади для створення демократичного середовища на місцях.

Провідні українські та зарубіжні експерти на майстер-класах показали, як формувати демократичні цінності та формувати компетентності в освітньому середовищі через наскрізне викладання демократичного громадянства та прав людини через кожен шкільний предмет та позашкільну діяльність.

Особливістю цієї зустрічі була участь учнів як рівноправних учасників заходу.В атмосфері, яка об’єднує, вони також ділилися досвідом учнівського самоуправління, застосування дієві інструменти захисту та реалізації своїх прав.

Віктор Кімакович, директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, зазначив, що в умовах децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування надзвичайно важливим є налагодження діалогу, плідної співпраці влади, громади і школи. На сьогодні питання управління освітою покладається саме на органи місцевого самоврядування. Це, в свою чергу, потребує відповідної готовності та адміністративної здійсненності. Небайдужі, активні громадяни своєї громади є запорукою успіху розвитку громади.

Роман Зуб'як, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, акцентував увагу на тому, що новий Закон України «Про освіту», концепція «Нова українська школа» подають нове бачення сучасного учителя, суттєво нової української школи. У цьому контексті особливо важливо змінити підходи до організації освітнього процесу, побудови його на принципах демократії, встановленні партнерської взаємодії між учителями, учнями, батьками, громадою.

Жива дискусія у форматі «відкритого мікрофону» дала можливість отримати відверті відповіді на «незручні» запитання. Демократична атмосфера сприяла учасникам вільно висловлювати власні думки, вступати в дискусії та відстоювати свої погляди.

Родзинкою (не) Конференції «Співпраця школи, влади та громади – шлях до розбудови громадянського суспільства» став стартап нових ідей, де, на основі спільних цінностей, відчувалася значущість вкладу кожного учасника заходу.

Рольф Голлоб, керівник швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентснотей в Україні – DOCCU», професор Цюріхського педагогічного університету, наголосив, що впродовж останнього десятиріччя завдяки освіту для демократичного громадянства було впроваджено в освітню політику практично усіх країн Європи. В Україні протягом останніх 9 років впровадження відбувалось в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU». Проект дає унікальну можливість налагодити взаємодію органів влади та освітянської спільноти для створення демократичного середовища в місцевих громадах. У його реалізації задіяні державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, керівники шкіл, учителі, представники громадських організацій. Сьогодні Проектом охоплено 8 пілотних регіонів, але вже у найближчі роки планується поширення на всі регіони України».

Менеджер проекту в Україні Валентина Полторак зазначила: «Головне завдання проекту – формувати нового дієвого та відповідального громадянина України, який здатен приймати участь в житті своєї громади та суспільства в цілому, через створення демократичного середовища у місцевих громадах. У рамках освітньої реформи «Нова українська школа» проект впроваджує наскрізну лінію «Громадянська компетентність» і долучився до написання нової нормативної бази та навчальних планів для початкової і базової середньої школи. Зараз експерти проекту активно беруть участь у розробці планів для старшої школи».

Довідково: у 2013-2017 рока в рамках реалізації проекту більше 27000 учителів та понад 5000 керівників шкіл Київської, Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Полтавської, Луганської, Львівської та Івано-Франківської областей підвищили свою кваліфікацію в рамках професійних програм з демократичного громадянства та прав людини. Більше 540000 школярів пілотних областей розпочали отримали знання з демократичного громадянства та прав людини наскрізно на уроках з різних шкільних предметів. Понад 2000 пілотних шкіл разом з місцевою громадою та місцевою владою започаткували спільні соціальні проекти. Більше 210 майстер-тренерів з ОДГ/ОПЛ для учителів та керівників шкіл з 8 областей України пройшли підготовку в рамках освітніх програм проекту. Більше 110 майстер-тренерів для державних службовців та представників місцевого самоврядування пройшли навчання в рамках тренінгів за проектом. Більше 18000 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з усіх регіонів України підвищили свою кваліфікацію в рамках професійних програм із розвитку громадянських компетентностей. Понад 9000 посібників з ОДГ/ОПЛ було надруковано та розповсюджено у 8 регіонах-партнерах та більше 40000 посібників буде розповсюджено до кінця 2018 року.

Посилання на ЗМІ тут

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити