На сайті:

На сайті 106 гостей та відсутні користувачі

Оптимізація співпраці різних соціальних інституцій щодо реалізації актуальних проблем дошкільної освіти

05.12.17

IMG-326226f9ae87d7007a38ea3e04f0186a-VЗ метою обговорення проблеми співпраці закладів дошкільної освіти з різними соціальними інституціями у контексті сучасних освітніх змін 30 листопада 2017 року в конференцзалі Івано-Франківського ОІППО пройшов обласний семінар працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за дошкільну освіту в районі, місті, об’єднаній територіальній громаді.

В процесі роботи методистом ОІППО Людмилою Міндою крізь призму Концепції «Нова українська школа» було окреслено організаційно-змістові аспекти співпраці закладів дошкільної освіти та початкової школи. Про результати та перспективи співпраці ОІППО з організацією «Характер дитини» (США), механізми залучення широкого кола педагогів до навчання, пропагування уже відомих практик йшлося у виступі Наталії Бабій, методиста ОІППО.

Голова місцевого осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» в Івано-Франківській області, завідувач ДНЗ № 1 «Калинонька» м. Івано-Франківська Тарас Голей ознайомив присутніх із специфікою діяльності Асоціації, перевагами членства в ній та можливостями місцевих осередків у вирішенні різного роду професійних проблем.

У формі методичної панорами відбулося представлення кращого досвіду співпраці різних інституцій, що склався на рівні міста/району/закладу освіти. Зокрема, методист ІМЦ департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Людмила Чмелик розкрила питання співпраці закладів дошкільної освіти міста та органу місцевого самоврядування. Щонайбільше це проявляється через участь закладів у міському конкурсі проектів й програм розвитку самоврядування та громадянського суспільства. Так, лише у поточному році 17 проектів дошкільних закладів міста стали переможцями у номінації «Проекти громадських та благодійних організацій при дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах», що сприяло покращенню їх матеріально-технічної та навчально-методичної бази (облаштування спортивних майданчиків, оснащення фізкультурних залів, ремонт медичного та харчоблоків, будівництво альтанки для проведення занять та спостережень у природному довкіллі, створення кімнати-музею тощо).

Партнерську взаємодію закладів дошкільної освіти району з волонтерськими та іншими організаціями у реалізації завдань національно-патріотичного виховання дітей Городенківщини висвітлила Наталія Попович, методист МЦ відділу освіти Городенківської РДА. Уже традицією на рівні району стало проведення щорічного фестивалю-конкурсу патріотичної пісні «Свята Покрова» та благодійних акцій для воїнів АТО «Солодощі від Миколая», «Великодній кошик», «Малюнок воїну» тощо.

Розвитку здібностей дітей, їх успішній інтеграції в середовище місцевої громади сприяють спільні зусилля фахівців закладів дошкільної освіти та культури Коломийського району. Представлений методистом МЦ відділу освіти Коломийської РДА Оксаною Савчук досвід роботи одногрупового (Остапківський ДНЗ «Сонечко») та чотирнадцятигрупового (Отинійський ДНЗ «Веселка») закладів засвідчує одинакову активність їх вихованців у різноманітних культурно-мистецьких заходах місцевого рівня з нагоди релігійних та державних свят.

Шляхи співпраці закладу дошкільної освіти з центральною міською дитячою бібліотекою розкрила завідувач ДНЗ «Струмочок» міста Калуша Наталія Любинецька. Присутні відмітили системність у роботі працівників цих двох інституцій та широкі можливості реалізації змісту дошкільної освіти завдяки цікавим сучасним формам організації роботи.  

Важливий вплив на розвиток духовно-моральної сфери особистості дошкільника має співпраця з церквою. Про зміст та форми взаємодії закладів дошкільної освіти Рожнятівського району з церквами йшлося у виступі Наталії Вовчук, методиста МЦ відділу освіти Рожнятівської РДА.

Кращий досвід родинного виховання (на прикладі Яблуницького НВК «Арніка») презентувала методист МЦ відділу освіти Верховинської РДА Катерина Кірик.

Завершилася робота підведенням підсумків та окресленням (у форматі стартапу) нових ідей щодо реалізації проблеми співпраці закладів дошкільної освіти з різними соціальними інституціями.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити