На сайті:

На сайті 103 гостей та один учасник

Вирішуємо проблеми разом

12.05.14

IMG 4218 111Головною метою навчання хімії є інтелектуальний розвиток учня засобами навчального предмета, виховання громадянина демократичного суспільства, формування екологічного мислення. Саме такі завдання окреслені в Державному стандарті базової і повної середньої освіти, саме їх виконання має забезпечувати вчитель хімії. Хімія давно визнана однією із тих наук, що забезпечують створення новітніх технологій та дають змогу вирішувати глобальні проблеми, що постають перед людством. Завдання чітко визначені, але чи в змозі сучасний вчитель сьогодні їх виконати, тим більше вчитель сільської школи?

Саме цим питанням була присвячена обласна науково-практична конференція «Хімічна освіта: стан, досвід, проблеми, перспективи», що проводилася спільно з Державним вищим навчальним закладом «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» на базі кафедр неорганічної та фізичної хімії і органічної та аналітичної хімії Інституту природничих наук 25.04.2014 року.

У конференції взяли участь та виступили на пленарному засіданні:

Надія Сенюк, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, ознайомила з актуальними проблемами сучасної шкільної хімічної освіти.

Геннадій Сіренко, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри неорганічної та фізичної хімії ДВНЗ "Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника", академік АТН України, розказав про особливості сучасної української хімічної номенклатури.

Сергій Курта, кандидат технічних наук, доцент, професор кафедри органічної та аналітичної хімії ДВНЗ "Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника", академік АТН України, описав стан та розвиток хімічної галузі в Івано-Франківській області.

Микола Матківський, кандидат технічних наук, доцент кафедри неорганічної та фізичної хімії ДВНЗ "Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника", академік АТН України, розказав про основні напрями в системі підготовки спеціалістів хіміків в ДВНЗ "Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника".

Наталія Толоконнікова, доцент ОІППО акцентувала увагу на висвітленні стану енергетичних проблем у шкільному та позашкільному курсі хімії.

На секціях учасники конференції обговорили питання хімічної освіти, як складової формування ключових компетентностей учнів та використання продуктивних технологій в навчально-виховному процесі з хімії

Під час спільної роботи поділилися власним досвідом з таких питань:

  • Алгоритмічні підходи до використання періодичного закону та теорії будови атома в шкільному курсі хімії (Савчук Олег, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, вчитель хімії Надвірнянської ЗОШ I-III №2 ступенів Надвірнянського району).
  • Використання ППЗ в навчально-виховному процесі з хімії (Іван Кравець, завідувач навчальних лабораторій кафедри неорганічної та фізичної хімії ДВНЗ "Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника").

На завершення учасники конференції визначили спільні шляхи вирішення проблем шкільної хімічної освіти, можливості використання бази ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника» у проведенні ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, підготовки учнів до ІV етапу олімпіади, роботи з обдарованими дітьми, виконанні практичної частини програми з хімії у 7-11 класах, розробці наукових робіт та проектів.

IMG 4218

IMG 4206

IMG 4224

IMG 4228

IMG 4232

IMG 4210

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити