На сайті:

На сайті 74 гостей та відсутні користувачі

Початкова школа: вектори розвитку

14.04.14

Зустріч, побудована на діалозі0391 11111111

Серед методів навчання в початковій школі одне з основних місць відводиться роботі з підручником. Для цього вчителю необхідно добре знати його зміст, прогнозувати результати його використання, чітко й конкретно усвідомлювати мету навчальної діяльності.

На допомогу педагогам області, які працюють у початкових класах, на пропозицію Центру навчально-методичної літератури (Ткаченко Г. М., м. Київ) було організовано творчу зустріч з авторами нових підручників Лишенком Григорієм Павловичем (математика) і Грущинською Іриною Василівною (природознавство). У ній взяли участь слухачі курсів учителів початкових класів, керівники шкільних методичних об’єднань загальноосвітніх навчальних закладів Тисменицької і Богородчанської районних, Івано-Франківської міської рад.

Г. Лишенко зазначив, що зміст підручника, зокрема з математики, спрямований на реалізацію мети і завдань освітньої галузі «Математика», визначених у Державному стандарті початкової загальної освіти. Нова змістова лінія «Сюжетні задачі» подана через подання аналізу задачі у вигляді схеми, рисунка, таблиці, ілюстрування за допомогою граф-схем («дерева міркувань»).

Стосовно підручника з природознавства йшлося про те, що основна його мета – формування природознавчої компетентності учнів шляхом засвоєння інтегрованих знань про природу, дослідницьких умінь і здатності спостерігати за явищами та об’єктами живої і неживої природи тощо. Ірина Грущинська проаналізувала ілюстративний матеріал підручника з природознавства, щоб визначити додаткову інформацію, яку несе малюнок для порівняння, узагальнення і класифікації. Автор звернула увагу педагогів, що кожний розділ видання передбачає проведення дослідницького практикуму, завдання якого – допомогти у виробленні дослідницьких умінь школярів у процесі розв’язання завдань практичного спрямування.

Наприкінці вчителі отримали кваліфіковані відповіді на поставлені запитання щодо особливостей організації роботи з даними підручниками за новою програмою в початкових класах. Так, наголошувалось на потребі методистам ОІППО організовувати консультації з авторами підручників у режимі online.

0399

0398

0392

0393

0391

0395

0396

Додати коментар

Захисний код
Оновити