На сайті:

На сайті 75 гостей та відсутні користувачі

Початкова школа: вектори розвитку

02.04.14

 Проект “Природознавство”:  у рамках інноваційних перетворень

Завдання державних стандартів загальної середньої освіти вимагають відповідних змін у підготовці вчителя як конкурентоздатного фахівця.

Сьогодні відчувається потреба в науковому осмисленні досвіду для методичних служб різного рівня, застосуванні нових технологій роботи з дорослими. Усе це має відбуватись під науково-методичним супроводом інноваційної діяльності. Зокрема, ідеться про підготовку педагогів до вибору, апробації, адаптації та впровадження педагогічних інновацій.
Обласний семінар-практикум методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за викладання природознавства, голів районних (міських) методичних об'єднань учителів початкових класів за темою “Організація і проведення дослідницького практикуму” передбачав підвищення професійної компетентності педагогів початкової та основної школи щодо реалізації змістових ліній освітньої галузі “Природознавство”. Основні завданням заходу: координувати роботу методичних служб для забезпечення якісного викладання природознавства у 2 та 5 класах відповідно до нового змісту навчальних програм, укласти методичні рекомендації.
Чимало потрібного учасники зібрання почерпнули з виступу Надії Попович, завідувача відділу дошкільної та початкової освіти ОІППО про системний підхід до підготовки вчителів щодо реалізації змістової лінії освітньої галузі “Природознавство”. Проблеми і перспективи реалізації практичної її складової в початковій і основній школі розкрила Наталія Толоконнікова, доцент кафедри педагогіки і психології інституту.
Робота продовжувалась у групах. Обговорювались питання проектної діяльності вчителя та учнів у навчально-виховному процесі з природознавства, навчально-методичне забезпечення викладання предмета в 5 класі. Про це розповіла Світлана Подолюк, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін інституту.
Керівники методичних об’єднань учителів початкових класів взяли участь у круглому столі “Організація вивчення програмового матеріалу з природознавства”. Зокрема, вони поділились досвідом роботи з проведення дослідницького практикуму на уроках природознавства.
Завершенням стало підбиття підсумків семінару, окреслення завдань на перспективу (модератори – Н. Попович, С. Подолюк).

Додати коментар

Захисний код
Оновити