На сайті:

На сайті 86 гостей та відсутні користувачі

«А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли…»

11.02.14

IMG 2688 1111

Під таким гаслом зібралися учасники обласної науково-практичної конференції, щоб відзначити 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Захід відбувся 11 березня цього року в Івано-Франківській обласній філармонії. Його організаторами є департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації; Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

До участі у конференції були запрошені провідні науковці Інституту філології Державного вищого навчального закладу «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, громадські діячі, краєзнавці, педагогічні працівники, учні навчальних закладів області.

Із вітальними словами до присутніх звернулися Сергій Дерев’янко, директор департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Дмитро Дзвінчук, голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань освіти і науки, Сергій Адамович, депутат Івано-Франківської обласної ради, Степан Волковецький, голова Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Учасники конференції з ентузіазмом сприйняли виступ Степана Пушика, професора кафедри української літератури Інституту філології ПНУ імені Василя Стефаника, члена Національної спілки письменників України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України. У його доповіді йшлося про глибинні, малодосліджені корені Шевченкової поезії. Ольга Бабій, генеральний директор Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина», депутат Івано-Франківської обласної ради, заслужений журналіст України запропонувала погляд на сучасність крізь призму поезії великого Пророка. Професор кафедри української літератури Інституту філології ПНУ імені Василя Стефаника, член Національної спілки письменників України Ольга Слоньовська закцентувала увагу на пророчих візіях Кобзаря в контексті поезії «Розрита могила» і поеми «Великий льох». Актуальність державотворчих поглядів Т. Шевченка підкреслив Євген Баран, доцент кафедри української літератури Інституту філології ПНУ імені Василя Стефаника, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України.

Цікавими також були доповіді педагогів загальноосвітніх закладів області. Зокрема, Марія Титаренко, учитель української мови і літератури Шешорівської школи Косівської районної ради презентувала ткані рушники Ганни Василащук, на яких мовою вишивки втілені рядки Шевченкової поезії. Оксана Іванюлик, учитель української мови і літератури Микитинецької школи Івано-Франківської міської ради доповнила свій виступ про роль музики в житті Шевченка чудовою грою на скрипці. Марія Чоланюк, учитель історії Тюдівської школи Косівської районної ради розповіла про перший в Україні і світі пам’ятник-обеліск Кобзареві, відкритий 1862 р. на Сокільській скелі у Тюдові.

Завершенням пленарного засідання став зворушливий виступ ансамблю духовної музики «Аве Марія» із парафії івано-франківської церкви Христа Царя монастиря отців Василіан УГКЦ.

Жваво пройшла робота й у секціях «Тарас Шевченко – феномен долі і величі, безсмертя творчої спадщини» та «Тарас Шевченко і Шевченкіана у навчально-виховному процесі», де обговорювалися історичні, правові, релігійні, мистецькі та філософські погляди генія. Ішлося також про внесок західноукраїнських літературознавців у дослідження творчості поета, нове прочитання його біографії і творів, популяризацію шевченкіани у школі. У рамках заходу було розгорнуто тематичні виставки дитячих малюнків, книжкову виставку «Шевченківська спадщина» та інші.

Як підсумок, конференція відзначила особливу актуальність духовної спадщини Великого Кобзаря для сучасних та прийдешніх поколінь і засвідчила увагу наукової та педагогічної громадськості до його постаті.

IMG 2688

IMG 2715

IMG 2695

IMG 2704

IMG 2721

IMG 2693

IMG 2740

IMG 2737

 

IMG 2736

Додати коментар

Захисний код
Оновити