На сайті:

На сайті 169 гостей та відсутні користувачі

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ МОЛОДОГО СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА

16.09.13

IMG 20130911 103548 22

11 вересня 2013 року на базі Вищого професійного училища №7 міста Калуш відбулось засідання школи молодого соціального педагога закладів професійно-технічної освіти на тему «Формування здорового способу життя учнівської молоді».

Здоров'я (за визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здо­ров'я) – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад. За визначен­ням Оттавської хартії,     1986 р., здоров'я – це позитивне понят­тя, що наголошує на суспільних та персональних ресурсах, також на фізичних спроможностях.

Сьогодні проблема загрози здоров’ю розглядається світовою спільнотою як сьома додаткова до шести раніш визначених загроз планетарного масштабу (загроза світової війни, екологічні катаклізми, контрасти між економічними рівнями країн пла­нети, демографічна загроза, нестача ресурсів планети, наслід­ки науково-технічної революції науко- і техногенного поход-ження).

Дослідження виявили наявність дієвого засобу попереджен­ня загрози здоров'ю людства. Таким засобом визнано систему профілактичних заходів, що у загальносвітовий науковий лексикон увійшла під назвою пропаганда здоров'я, здорового спосо­бу життя, формування здорового способу життя.

Однією з форм діяльності щодо формування здорового способу життя є профілактика негативних соціальних явищ, що призво­дять до (або вже є проявами) зниження рівня здоров'я. Профілактику можна розглядати як особливий вид діяльності, який знаходиться на межі психології, педагогіки, соціології, соціальної роботи, медицини та інформаційних технологій.

Основною формою профілактичної діяльності у професійно-технічному навчальному закладі є просвітницька робота - діяльність, яка передбачає активне поши­рення знань, інформаційну підтримку та позитивний вплив на формування здорового способу життя, визначення проблем здо­ров'я та факторів, що на нього впливають, в процесі індивідуаль­ного, групового, масового спілкування в умовах навчально-вихов­ного закладу.

Згідно плану роботи ОІППО на 2013 рік відбулось засідання школи молодого соціального педагога закладів професійно-технічної освіти щодо формування здорового способу життя учнівської молоді.

Метою школи молодого соціального педагога було формування навичок проведення соціальними педагогами тренінгових занять з учнями з формування відповідального ставлення до особистого здоров’я.

Лілія Крикун, методист ОЦППСР, ознайомила з планом роботи засідання, надала інформаційно-методичне забезпечення та окреслила актуальність проблеми формування здорового способу життя учнівської молоді в професійно-технічних навчальних закладах.

Ірина Гук, викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО, розкрила сутнісний зміст поняття здорового способу життя та охарактеризувала роль психічного, соціального і духовного здоров’я у житті особистості.

Олена Римарук, методист НМК ПТНЗ, розповіла про профілактику шкідливих звичок в професійно-технічному навчальному закладі.

Катерина Хандій, соціальний педагог ВПУ №7 міста Калуш, провела заняття з елементами тренінгу «Шкідливі звички – шлях у безодню» та брейн-ринг «Курити – здоров’я губити» для учнів. Основну увагу на заняттях було сфокусовано на ціннісному ставленні до свого здоров’я в учнівської молоді; мотивовану поведінку дитини через урахування її потреб; аналізі наслідків ігнорування шкідливих звичок і ризикованої поведінки; пошуку основних факторів для створення сприятливого мікроклімату в учнівському середовищі та залучення дітей до діяльності, яка дозволить їм повною мірою виявляти свої задатки, якості, інтереси і створить максимально комфортні умови й можливості життєдіяльності.

На круглому столі було проведено методичний діалог з означеної проблеми, який дозволив учасникам заходу зробити висновки про ефективність профілактичних заходів у формуванні здорового способу життя учнів професійно-технічних навчальних закладів.

  IMG 20130911 103548

IMG 20130911 103425 2

IMG 20130911 131044

IMG 20130911 130140

IMG 20130911 130110

IMG 20130911 130050

IMG 20130911 140921

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити