На сайті:

На сайті 99 гостей та відсутні користувачі

Апробуємо підручник

30.05.13

P5170176 ghgjigiНещодавно, на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася зустріч з Сидоренко Мариною Миколаївною, cпівавторкою підручника «Німецька мова» (О.О.Паршикова, Г.М. Мельничук, Л.П.ПСавченко, М.М. Сидоренко, Л.В. Горбач) для 1 класу.  Слухачі курсів підвищення кваліфікації та вчителі області, які апробують даний навчально-методичний комплекс (далі НМК) мали можливість ознайомитись з авторською концепцією навчання німецької мови учнів початкової школи загальноосвітніх навчальних закладів, а також взяти участь у практичному занятті.

Сидоренко М.М. акцентувала увагу на тому, що актуальність розробки концепції природовідповідного комунікативно-ігрового навчання німецької мови у початковій школі зумовлена перенесенням початку навчання німецької мови з другого в перший клас,  недостатнім врахуванням вікових особливостей молодших школярів та процесів засвоєння ними мови у динаміці їх розвитку в системі навчання іноземної мови у початковій школі. Відповідно до авторської концепції природовідповідний комунікативно-ігровий метод забезпечує мотиваційну, змістову та процесуальну основу для моделювання у навчальному процесі з іноземної мови у початковій школі елементарного іншомовного спілкування, адекватного віковим особливостям учнів і процесам засвоєння мови з метою їхнього виховання і розвитку та формування в них іншомовної комунікативної компетенції на рівні А1.

В запропонованому підручнику з німецької мови для першого класу мовленнєві моделі представлені за допомогою близького для дітей віку персонажу ляльки Мії, яка говорить лише німецькою мовою. Автори запроваджують традицію в початковій школі: вчитель отримує ляльку Мію як подарунок та талісман класу, а учні повинні змайструвати власну ляльку з поданого в робочому зошиті матеріалу. Весь початковий курс навчання школярі проходять разом з лялькою та власноруч   виготовленими ляльками: вчаться читати, писати, рахувати, а також правил поведінки в колективі. Наприкінці кожного розділу підручника подано захоплюючі уроки-ігри, уроки змагання та уроки-майстрування під назвою “Viel Spaß !”

На основі чинної Програми автори побудували детальну прогресію оволодіння учнями предметним змістом навчання, обсяг лексичного   матеріалу обмежено з урахуванням когнітивних можливостей молодших школярів ( відібрані близькі та зрозумілі для них лексичні одиниці, які мають конкретне значення), а також визначено процесуальний аспект змісту навчання на його різних етапах. На першому етапі учні в змозі оволодіти такими найпростішими мовленнєвими операціями як сприйняття, імітація, репродукція та засвоєння лексичних одиниць і мовленнєвих зразків в однозначному зв’язку з їхнім значенням або функцією, а також їх незначною трансформацією за рахунок заміщення, підстановки, розширення і скорочення. Навчально-методичні комплекси з німецької мови для навчання учнів початкової школи, які починають вивчати німецьку мову як першу іноземну укладено за чинною Програмою з іноземних мов для загальноосвітніх навчальних закладів і узгоджено з Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти:вивчення, викладання, оцінювання. До НМК входить підручник, робочий зошит, СD-диск, книга для вчителя.

В підручнику передбачено диференційований підхід до навчання, зокрема за рахунок завдань підвищеної складності, що позначаються зірочкою. Подання навчального матеріалу відбувається в барвистих, але лаконічних картинках. Таблиці, малюнки, фотознімки, кросворди сприяють активізації навчальної діяльності учнів, їх образному мисленню. Підручник пропонує тексти, що формують позитивні   моральні якості учнів, демонструє правила поведінки вдома, у школі, на вулиці. Реалізація виховних цілей має велике значення для становлення молодшого школяра як   суб’єкта навчання.

Вчителі німецької мови, які брали участь у зустрічі, обмінялися враженнями та думками стосовно текстів, малюнків, зображень та подякували Сидоренко М.М. за практичну допомогу.

P5170176

P5170169

P5170192

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити