На сайті:

На сайті 134 гостей та відсутні користувачі

Семінар психологів та соціальних педагогів шкіл-інтернатів «Використання відновних технік при вирішенні конфліктних ситуацій»

17.05.13

IMG 2175 jgjКожен із нас інтуїтивно розуміє, що таке конфлікт, адже він є невід’ємною частиною нашого життя. Конфлікт впливає на формування нашого характеру й світогляду, є ресурсом для нашого розвитку та, за умови конструктивного його розв’язання, побудови стосунків між людьми. Упродовж останніх років практичні психологи та соціальні педагоги все більше при врегулюванні конфліктів в своїй роботі звертаються до відновних практик.

З метою формування у працівників психологічної служби шкіл-інтернатів умінь та навичок конструктивного розв’язання конфліктів та ефективної комунікації між дітьми, а також для того, щоб сфокусувати увагу учасників на важливості залучення школярів, педагогічних колективів та адміністрації навчальних закладів до активної участі у формуванні безпечного середовища у школах шляхом впровадження відновного підходу на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар «Використання відновних технік при вирішенні конфліктних ситуацій».

На семінарі виступила Н. Глинянюк, старший викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО. Вона розповіла присутнім про необхідність розвитку навичок асертивної поведінки учасників навчально-виховного процесу, оскільки це приведе до зменшення кількості конфліктів у шкільному середовищі.

Т. Глуханюк, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи, у своєму виступі наголосила на ефективності відновних підходів до залагодження конфліктних ситуацій у навчально-виховному процесі. Зокрема, закцентувала увагу на тому, що такі відновні техніки як медіація та коло цілком є придатними й перспективними для використання в роботі фахівців психологічної служби й мають увійти в перелік технологій, які вони використовують у своїй діяльності.

На тренінгових заняттях, які провели методисти ОІППО Т. Глуханюк та Л. Крикун, практичні психологи мали змогу розвинути вміння вирішення конфліктів співробітницьким шляхом, отримати знання щодо комунікативних навичок необхідних для використання відновних технік в освітньому просторі (активне слухання, зворотній зв’язок, «Я-твердження»), навчитися застосовувати афективні питання та твердження на практиці.

На підсумковому круглому столі учасники семінару проаналізували можливість впровадження та функціонування відновного підходу у своїх навчальних закладах.

IMG 2175

IMG 2173

IMG 2168

IMG 2163

Додати коментар

Захисний код
Оновити