На сайті:

На сайті 149 гостей та відсутні користувачі

Діалог установ: партнерство в освіті

01.03.13

DSCN1412 2222222Обдаровані діти – один з найважливіших ресурсів держави і суспільства, що являє собою культурний (матеріальний і духовний) та науковий потенціал України, від розвитку якого залежить існування і добробут суспільства в майбутньому.

15 лютого 2013 року в приміщенні ОІППО (вул. Чорновола, 130-А) відбулось офіційне представлення Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини АПН України, метою діяльності якого є сприяння підвищенню рівня професійної компетентності педагогів Івано-Франківської області у виявленні обдарованості, навчанні, розвитку та вихованні духовно багатої, соціально активної, фізично здорової, творчої особистості дитини.

Відкрив зібрання, який проходив у формі «круглого столу», Зуб'як Роман Миколайович, ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Директор Інституту Камишин Володимир Вікторович окреслив основні інноваційні проекти для освітніх установ, спрямованих на розвиток і вдосконалення системи роботи з обдарованими дітьми в регіоні та дослідно-експериментальні дослідження Інституту, які пов`язані з освітою обдарованих дітей.

Важливі аспекти розвитку та підтримки обдарованості в закладах освіти різних рівнів акредитації розкрив Цепенда Ігор Євгенович, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Костів Володимир Іларійович, директор навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи» Інституту вищої освіти НАПНУ Прикарпатського у-ту ім. В.Стефаника означив напрями розвитку креативної та творчої культури особистості у контексті співпраці з регіональним центром.

Про реалізацію підпрограми «Обдаровані діти» (ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ОСВІТИ ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ на 2008–2015 роки) розповіла Мрічко Марія Михайлівна, заступник начальника головного управління освіти та науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

У роботі «круглого столу» взяли участь і виступили: Марчук Василь Васильович, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва; Рега Олексій Степанович, декан Педагогічного інституту Прикарпатського у-ту ім. В.Стефаника; Шелемей Любов Ярославівна, проректор ОІППО; Буров Олександр Юрійович, заступник директора ІОД з наукової роботи; Киричук Валерій Олександрович, завідувач відділу проектування розвитку обдарованості Інституту обдарованої дитини та Дранчук Василь Васильович, директор Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості української молоді.

На зібранні виступила Микитин Оксана Василівна, завідувач регіонального центру Інституту обдарованої дитини, яка висвітила діяльність центру та перспективи співпраці з науковими та навчальними закладами області, районними (міськими) методичними кабінетами (центрами) такі, як:

Реалізація плану заходів, розробленого спільно з Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної роботи «Програмно-цільовий підхід до формування готовності педагогічних працівників до роботи з обдарованими дітьми »

Проведення дослідно-експериментальних досліджень Інституту обдарованої дитини НАПНУ:

Науково-методичні засади особистісного  розвитку інтелектуально обдарованих старшокласників (Рожнятівський район);

Апробація різноманітних тестів, що ідентифікують естетичну і математичну   обдарованість дітей шкільного віку (Косівський район);

Соціально-педагогічне проектування розвитку обдарованості учня в системі взаємодії учасників  навчально-виховного процесу.

Психолого-педагогічне консультування педагогів, учнів, батьків

Підбиваючи підсумок роботи «круглого столу», Роман Зуб’як зазначив актуальність питань, що обговорювалися, відзначив, що в співпраці з науковцями можна виробити систему ефективної роботи, алгоритм виявлення, підтримки та розвитку обдарованості дітей.

Окрасою заходу стала виставка дитячих робіт вихованців Тлумацького Будинку дитячої та юнацької творчості (керівник гуртка початкове технічне моделювання Цимбалій В.В.), а також сольний виступ тріо «Калинове намисто» (керівник Глодов`юк Л.В.).

Христина Микитин

студентка факультету журналістики

Львівського національного університету ім..І.Франка

DSCN1365

DSCN1372

DSCN1379

DSCN1412

DSCN1400

Додати коментар

Захисний код
Оновити