На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Обласний семінар практичних психологів шкіл-інтернатів обласного підпорядкування «Організація роботи практичного психолога з розв’язання проблеми насилля в школі»

23.11.12

В наш час діти проводять під опікою дорослих в навчальних закладах більше часу, аніж будь-де за межами родини. Школи відіграють важливу роль у справі захисту дітей від насильства. Дорослі, які здійснюють контроль за навчальними закладами, і ті, хто в них працює, зобов’язані створювати безпечні умови, які сприяють збереженню  гідності дітей та сприяють їх розвитку. Водночас місцем, де дитина найбільше стикається з насильством залишається саме школа. Саме тут дитина  найчастіше знайомиться з так званими малими формами насильства, які впливають на подальший розвиток особистості.

22 листопада на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний семінар практичних психологів шкіл-інтернатів обласного підпорядкування «Організація роботи практичного психолога з розв’язання проблеми насилля в школі».

Метою семінару було  сформувати у психологів уміння та навички з розв’язання проблеми насилля між дітьми, а також  сфокусувати увагу учасників на причинах явища агресії  у дитячому середовищі та визначити власне місце у вирішенні цього питання.

 І. Гук, викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО, розповіла про причини виникнення дитячої агресії та шляхи  її подолання. Зокрема, звернула увагу, що на становлення агресивної поведінки значний вплив має характер покарань, які зазвичай застосовують батьки у відповідь на прояви гніву своєї дитини. Для дитини, яка готується вступити до школи, агресивна поведінка загрожує значними неприємностями, які не дозволять організуватися та налаштуватися на навчання, тому що така дитина заглиблена в емоційні переживання підозри, образи та страху.

Т. Глуханюк, методист ОЦППСР,  у своєму виступі наголосила на важливості психологічної профілактики як напряму діяльності психолога закладу освіти з попередження проявів насилля в школі, окреслила завдання психолого-педагогічної корекції та педагогічної психотерапії щодо попередження і подолання агресивних (насильницьких) дій учнів. А також

ознайомила присутніх з основними інноваційними інтерактивними технологіями та методиками з профілактики різних форм насильства в роботі з учнями, вчителями і батьками.

На тренінгових заняттях, які провели  методисти ОЦППСР Т. Глуханюк та Л. Крикун, практичні психологи мали змогу актуалізувати свої знання з розв’язання проблеми насильства в школі,  відпрацювати вміння та навички з  корекції агресивної поведінки в дитячому середовищі та навчитися технік тренінгу заміщення агресії.

На підсумковому круглому столі учасники семінару проаналізували ефективність профілактичної роботи з розв’язання проблеми насильства через впровадження тренінг-курсів.

 

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити