На сайті:

На сайті 94 гостей та відсутні користувачі

Відбувся Міжнародний конгрес «Інноваційні концепції та технології виявлення обдарованості: світовий досвід»

15.06.12

6-8 червня цього року в м.Мукачево Закарпатської області Інститутом обдарованої дитини НАПН України проводився Міжнародний конгрес «Інноваційні концепції та технології виявлення обдарованості: світовий досвід».

Його тематика була спрямована на обговорення проблем інноваційних освітніх стратегій та технологій комплексної діагностики обдарованості.Адже розуміється, що майбутні досягнення людства залежать від того, чи будуть сьогодні вчасно виявлені обдарування та відповідно розвинені, на що будуть спрямовані можливості обдарованих – на руйнування чи творення миру.

В роботі конгресу взяли участь представники Івано-Франківської області: Костів В.І.,кандидат педагогічних наук, професор, директор Навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи» Інституту вищої освіти НАПН України і Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, Глинянюк Н.В. , старший викладач кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Микитин О.В., завідувач Регіонального центру Інституту обдарованої дитини  НАПН України, Худевич Д.І., головний спеціаліст відділу освіти Тисменицької райдержадміністрації.

На конгресі йшлося про те, що в сучасний період розвитку суспільства, який вирізняється своєю переломністю, особливої актуальності набувають питання, пов’язані з виявленням та розвитку обдарованості, зокрема, дитячої обдарованості. Ріст соціальної ролі особистості обумовлює необхідність вибудовування роботи вчителя, вихователя з обдарованими дітьми на основі найновіших результатів досліджень психологічної та педагогічної науки. Отже, повноцінна та вчасна діагностика і розвиток дитячої обдарованості з одного боку виступають суспільним запитом. З іншого боку, це запит конкретних батьків, які привели до навчального закладу дитину і мають велике сподівання на те, що всі її можливості будуть виявлені, на основі чого буде побудована робота вчителя, вихователя.Однак вченими та практиками обдарованість розуміється настільки по-різному, що амплітуда смислів, вкладених в це поняття розгортається від «обдарованість – особливий дар, явище елітне» аж до «обдаровані – всі». Тому, актуальність аналізу сучасних підходів до діагностики та розвитку дитячої обдарованості визначається необхідністю створення недефіцитних умов навчання і виховання кожної дитини в умовах загальноосвітнього закладу.

Визначені були ряд проблем,зазначалось що сьогодні на практиці спостерігаємо ряд стереотипів, з якими пов’язана діагностика і відповідно розвиток обдарованості:

  • Обдарованість в найбільшій мірі співвідноситься з пізнавальними процесами та з художніми здібностями. Інші грані особистості дитини залишаються поза увагою практиків.
  • Використання переважно стандартизованих методик, кількість яких обмежена. Окрім того, факт, що обдарованість – складне психічне явище, системне і до кінця не вивчене, заставляє сумніватися у тому, що існують стандартизовані методики діагностики всіх елементів, що складають дану систему і тим більше – зв’язків між ними. 
  • Приписування ярликів дітям, яких вважають обдарованими. Ці ярлики найчастіше стосуються особистісних якостей дітей.

За умов, які склалися щодо нинішніх можливостей діагностики обдарованості, варто особливу увагу звернути на метод спостереження.Сьогодні спектр його технік розширено: «тінь»,фотооцінка; товариська педагогічна практика; «бортовий щоденник»; ідентифікація перешкод, шкалювання оцінок на основі встановлених параметрів тощо.

Психологічний супровід розвитку обдарованості в тому числі передбачає: створення діагностичних програм, спеціальне  соціально-психологічного навчання, індивідуальна корекційна робота.

Навчання і виховання обдарованих дітей в межах компетентнісного підходу є більш ефективним.

Неупередженого ставлення до своїх особистісних якостей потребує кожна обдарована дитина.

Надіємось, що завдяки таким зустрічам ми зможемо спільно працювати над актуальними проблемами створення освітньо-виховного середовища для обдарованих дітей та молоді.

В.Глинянюк . старший викладач кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

О.В.Микитин ,завідувач Регіонального центру Інституту обдарованої дитини  НАПН України,

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити