На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

День третій: Учасники провели день експериментів

06.04.22

c133141105002693Фізики-дев'ятикласники вимірювали товщину повітряного проміжку між склом вікон-склопакетів та оцінювали товщину самого віконного скла, при цьому не використовуючи лінійок, розповідає представник журі, науковець із Житомира Платон Корнійчук.

"Для того, щоб зробити це вікно, має бути фізик, який розуміє і може пояснити. А для цього потрібно знати закони природи та вміти ними користуватися. Те, що роблять учасники, стосується справжньої фізики. Те, що на папері — одне. Інша справа, коли роблять руками, бачать, що закони написані, але інколи чимось треба знехтувати", — каже Платон Корнійчук.

Тим часом одинадцятикласники повинні визначити масу фізичного тіла, не маючи ваг, розповідає їхній наставник, вчитель фізики з Одеси Павло Віктор. Педагог каже, що фізика ставатиме дедалі популярнішою, бо вона становить основу оборонної галузі, енергозабезпечення та побутових проблем, з якими сьогодні стикаються українці.

"У них є крутильний маятник. Таким чином даємо можливість зрозуміти, що одну величину, яку ми звикли вимірювати за допомогою ваг, можемо виміряти непрямими методами. Наприклад, це використовується в астрономії, щоб розрахувати масу планети. Можна це зробити, якщо відома маса зірки, навколо якої ця планета обертається", — каже Павло Віктор.

Експерименти тривали чотири години. Згідно з правилами учасників олімпіади відволікати в цей час не можна.

Роман Шемик з Волині каже, що завдання були складними. Учень надалі планує поглиблено займатися фізикою.

"Найскладнішим було перше завдання — на оптику та електрику одночасно. Треба було знати всі формули та правильно розрахувати", — говорить Роман Шемик.

Віталій Доценко з Чернігівщини каже: йому пощастило, що бойові дії не завадили підготовці до олімпіади.

"Це — новий унікальний досвід спробувати свої сили. Мені цікаво це. Я планую пов'язувати з фізикою свою професію", — каже Віталій Доценко.