На сайті:

На сайті 117 гостей та відсутні користувачі

Психологічне консультування техніками КПТ в моделі резилієнтності

28.04.23

1Повномасштабне вторгнення росії в Україну різко збільшило кількість травмуючи подій, які можуть призвести до негативних наслідків, залишити слід на психічному чифізичному здоров’ї людини. Одночасно історія і щоденне життя показують нам приклади людей, котрі попри всі труднощі змогли «використати шанс, який дає життя і рости, незалежно від того, що з ними відбувається» (Віктор Е. Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу»).

Чому деякі люди справляються в дуже важких обставинах, тоді коли інші здаються і втрачають надію? Відповіддю на це запитання є резилієнтність, яку можна здефініювати, як здатність впоратися і адаптуватися довикликів долі, або/i відновитися після травмуючої події. Саме інструменти та техніки, які використовуються в когнітивно-поведінковій терапії, можуть бути дуже корисними для плекання резилієнтності.

Працівники Івано-Франківського обласного центру практичної психології і соціальної роботи у жовтні-грудні 2022 року пройшли навчання за програмою для тренерів «Психологічне консультування техніками КПТ в моделі резилієнтності», організоване та проведене Українським інститутом когнітивно-поведінкової терапії, Інститутом психічного здоров’я Українського католицького університету за сприяння Міністерства освіти і науки України, Українського інституту розвитку освіти та благодійної організації Americares.

27 квітня 2023 року у межах запланованого каскаду тренінгів “Резилієнтна освіта” методистами ОЦППСР було проведено перший вебінар «Психологічне консультування техніками КПТ в моделі резилієнтності» для фахівців психологічної служби закладів освіти обласного підпорядкування, а також закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Під час зустрічі Тетяна Глуханюк актуалізувала тему, ознайомила учасників з моделлю консультування техніками КПТ в закладах освіти та розглянула «формулу стійкості» і привернула увагу до власних ресурсів кожного для подолання стресових станів. Лілія Крикун представила до уваги практичних психологів і соціальних педагогів модель адаптації до змін та наголосила на загальних принципах консультування. Також працівники психологічної служби відпрацювали навички активного слухання, що є важливими для консультування. Оксана Хомин опрацювала з фахівцями психологічної служби основні когнітивні техніки: виявлення і тестування думок, формування альтернативних корисних форм мислення.

По завершенні навчання фахівці отримають методичні матеріали для впровадження технік КПТ у консультування в закладах освіти.

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити