На сайті:

На сайті 144 гостей та відсутні користувачі

Роль і місце предметів етика, історія, правознавство, громадянська освіта у формуванні громадянськості особистості

20.03.23

Освіта прискорює процес розвитку й становлення людини як особистості, забезпечує формування її духовності, світогляду, ціннісних орієнтацій і моральних принципів. Завданням для освітянської спільноти є формування відповідального члена громади й суспільства, який розуміє принципи й механізми функціонування територіальної громади та суспільства в цілому, а також важливість особистої та національної ініціативи.

17 березня 2023 року відповідно до річного плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведений обласний вебінар для працівників (методистів) відділів (управлінь) освіти ТГ, центрів професійного розвитку педагогічних працівників,  керівників методичних об’єднань відповідальних за організацію методичної роботи з учителями освітніх галузей «Суспільствознавство», «Громадянська та історична освіта», «Соціальна та здоров’язбережувальна освіта» - предмет етика. В онлайн-зустрічі взяли участь 79 слухачів. Світлана Бондаренко – методистка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФОІППО, Христина Дуда – викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО ознайомили учасників зустрічі з особливостями формування громадянськості здобувачів освіти із застосуванням можливостей запропонованих швейцарсько-українським проєктом DECIDE «Стаємо сильнішими разом» - використання ресурсів ОДГ/ОПЛ задля сприяння інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни та впровадження курсу за вибором «Навчаємо жити в громаді».

Рада Європи ініціювала запровадження ОДГ/ОПЛ у країнах-членах ЄС. В умовах наших шкіл і систем освіти, а також наших освітянських традицій, обсяги навчання «про» і «для» демократії і прав людини можуть відрізнятися. ОДГ/ОПЛ метод несе в собі повідомлення – навчання через демократію і права людини.

Галина Гафійчук - викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО презентувала методичні матеріали для інтегрованого курсу «Громадянська освіта» (10 клас): посібник/ автор-укладач Т. Ремех. IREX. Київ, 2022. Посібник призначений вчителям/учителькам Громадянської освіти  та людям, які організовують і проводять позакласні заходи громадянознавчого змісту та пропонує адаптовані для навчання учнів/учениць вправи (активності) із посібників і матеріалів, створених у межах проєктів IREX.

Додати коментар

Захисний код
Оновити