На сайті:

На сайті 198 гостей та відсутні користувачі

МІЖНАРОДНЕ ГУМАНІТАРНЕ ПРАВО В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ: ЩО ПОВИНЕН ЗНАТИ ПЕДАГОГ

24.11.21

2021-11-15 1115 листопада 2021 року в рамках Міжнародної інформаційної кампанії «16 днів проти насильства» та упровадження курсу «Міжнародне гуманітарне право» в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся вебінар, в ході якого порушувалися надважливі проблеми реалізації освіти з прав людини та міжнародного гуманітарного права, захисту цивільних осіб в умовах збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій, засобів та методів ведення збройних конфліктів та осіб, що є їх учасниками.

У процесі спілкування із учасниками вебінару – вчителями історії та суспільствознавчих предметів, соціальними педагогами, практичними психологами – методист лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін інституту Світлана Іванівна Бондаренко наголосила на розширенні ролі педагогічної спільноти, територіальної громади та їх активній позиції щодо здійснення просвітницької діяльності задля попередження різноманітних проявів насилля, необхідності включення інститутів громадянського суспільства і дієвій правовій позиції держави щодо попередження та правового врегулювання конфліктних ситуацій з приводу подолання насилля, жорстокого поводження з дітьми та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Специфіку реалізації освіти з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту окреслила викладач кафедри теорії та методики навчання, тренерка з міжнародного гуманітарного права Дуда Христина Ігорівна. Особливої актуальності для нашого суспільства через збройний конфлікт, спровокований агресію Російської Федерації на Сході України, набула практична реалізація норм міжнародного гуманітарного права, на аспектах якої і одочасному використанні навчально-методичного посібника «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» (авторський колектив: Т.Короткий, О.Войтенко,, О.Козорог, Н. Хендель та ін.) зосередила увагу доповідачка. Водночас було продемонстровано його ресурсні можливості та запропоновано шляхи інтеграції у зміст суспільствознавчих предметів.

Важливим суб’єктом міжнародного гуманітарного права є гуманітарні організації, що вправі надавати гуманітарну допомогу. До проблем отримання гуманітарного доступу, що визначає статус та мандат міжнародної організації, увагу привернула доцент кафедри менеджменту та освітніх інновацій, тренерка з міжнародного гуманітарного права Лукач Уляна Романівна. Саме кластерний підхід, як результат гуманітарної реформи в рамках ООН у 2005 р., дозволив забезпечити синергетичний ефект і скоординувати діяльність міжнародних неурядових організацій, серед яких Міжнародна Федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Лікарі без кордонів, Мальтійська Служба Допомоги, ООН та ЮНІСЕФ зокрема. Для Сходу України життєво важливими є попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі Збройних Сил України.

Проведений вебінар засвідчив розуміння його учасниками життєвої необхідності впровадження в освітній процес навчання з прав людини та міжнародного гуманітарного права та захисту цивільних осіб в умовах збройного конфлікту, відповідальності держав та фізичних осіб за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Окреслено можливі шляхи подальшої взаємної співпраці із закладами освіти як професійними громадами щодо підготовки педагогічних працівників до впровадження і реалізації освіти з прав людини та міжнародного гуманітарного права.

etrt g

etrt gtty

etrt gttyyhyu

Додати коментар

Захисний код
Оновити