На сайті:

На сайті 235 гостей та відсутні користувачі

СВІТЛОЇ ПАМ’ЯТІ

26.01.21

Відійшла у вічність непересічна особистість, учений, дослідник, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Заборовський Ярослав Юрійович (8 серпня 1939 – 26 січня 2021).
Будучи завідувачем кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків історичного факультету університету, професором кафедри педагогіки та психології ІФОІППО, Ярослав Заборовський зробив великий внесок у вивчення світових війн, Голодоморів 1921–1947 рр., Вселенських Соборів ІV–VІІІ століть, їх місце в історії Церкви. У коло його досліджень увійшли феномен більшовицької тоталітарної системи, формування ідеології християнської цивілізації, раннє християнство у світлі сучасної науки, християнство та мораль ХХ століття… Його зацікавлення історією мало широкий вимір.
Відомими стали праці вченого: “Митрополит Андрей Шептицький. Нарис про життя і служіння Церкві та народові”; “Релігійне виховання в системі позакласної роботи”; “Хрищення Київської Русі”; “Туринська Плащаниця: історія, факти, гіпотези”; “Люблінська 1569 р. унія: подія, критичний вимір, місце в історичному просторі”.
Він передав ґрунтовні знання історії не одному поколінню студентів Прикарпаття, формував їх справжніми фахівцями-істориками. Своїми лекціями зацікавлював учителів, які проходили курси підвищення кваліфікації. Я. Заборовський був членом редакційної колегії науково-педагогічного журналу “Обрії” та науково-методичного вісника “Джерела” Івано-Франківського ОІППО. На сторінках цих видань уміщено чимало його публікацій, якими у своїх дослідженнях скористаються історики, дослідники, науковці.
Брав участь у науковому редагуванні видань: “Туринська Плащаниця у світлі Інтернету”, “Іоанн Павло ІІ – Папа миру”, “Історія Станіславівської Єпархії”, “Історія Візантії”.
Заборовський Я. Ю. був чудовим чоловіком, батьком двох дочок і дідусем.
Висловлюємо співчуття родині, усім тим, хто добре знав Ярослава Юрійовича і навчався у нього. У наших серцях він залишиться доброю Людиною, справжнім науковцем, добрим учителем і наставником для освітянської громади Прикарпаття.
Вічна пам'ять та Царство Небесне!

Додати коментар

Захисний код
Оновити