На сайті:

На сайті 97 гостей та відсутні користувачі

Навчаємо демократії – вчимося демократії

08.11.16

5З 07 по 09 листопада 2016 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проводиться семінар-тренінг в рамках проекту DOCCU “Розвиток громадянських компетентностей в Україні ” (модуль Б).

Головна мета проекту: підтримка сталого розвитку громадянського суспільства за допомогою поширення знань про освіту для демократичного громадянства та освіту з прав людини (ОДГ/ОПЛ) в Україні.

Мета роботи в рамках модуля Б: напрацювати необхідний науково-методичний комплекс матеріалів для тренерів для поширення знань про освіту для демократичного громадянства та освіту з прав людини (ОДГ/ОПЛ) в Україні.

Захід відкрила Любов Шелемей, проректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, майстер-тренер, координатор проекту по Івано-Франківській області, Любов Задорожна, проректор Одеського обласного інституту удосконалення вчителів, експерт проекту, окреслила перспективи впровадження швейцарсько-українського проекту DOCCU у 2017-2018 роках.

У перший день учасники семінару-тренінгу активно працювали над проблемою конфлікту в демократичному суспільстві й шляхами його розв’язання; розглядали упровадження принципу визнання й поваги до різноманітності. Перед присутніми виступила п. Катерина Нечипоренко, заступником директора з навчально-виховної роботи Івано-Франківської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 3, котра поділилася досвідом щодо створення комфортних умов в навчальному закладі для навчання дітей різних національних меншин.

Поряд з майстер-тренерами ІФОІППО О. Нижник, С. Клімковською, О. Риндич, Л. Міндою, С. Бондаренко, Т. Глуханюк працювали експерти проекту О. Левчишина, завідувач кафедри суспільно-гуманітарної освіти Одеського обласного інституту удосконалення вчителів та О. Чабан, учитель української мови та літератури Дачненської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1 Біляївської районної ради Одеської області.

Другий день розпочався з онлайн-зустрічі з експертом Ради Європи Рольфом Голлобом, котрий визначив основні акценти щодо реалізації проекту та побажав учасникам успішного втілення ідей демократії в навчальних закладах області.

Упродовж двох днів учасники працюватимуть над розробленням змісту навчальних занять з розвитку громадянських компетентностей, які будуть введені в навчальний процес курсів підвищення кваліфікації педагогів.


 

Додати коментар

Захисний код
Оновити