На сайті:

На сайті 135 гостей та відсутні користувачі

Пізнаємо педагогічну спадщину Мирослава Стельмаховича

19.05.14

fhfhf0240  1114 травня 2014 року в приміщенні обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у рамках науково-методичного проекту «Етнопедагогіка: М.Г. Стельмахович» пройшли обласні педагогічні читання. У ході заходу обговорювався один із пріоритетних напрямів народного виховання – фізичний розвиток дітей дошкільного віку.

Мета зустрічі полягала в актуалізації ідей Мирослава Стельмаховича в контексті етнопедагогіки щодо фізичного, психічного та духовного здоров’я дітей; визначення ефективних методів та прийомів організації навчально-виховного процесу з дошкільниками задля формування у них мотивації на здоровий спосіб життя та бережне ставлення до власного здоров’я з використанням народних оздоровчих традицій.

Участь в педчитаннях взяли керівники, вихователі-методисти (за посадою), практичні психологи та вихователів дошкільних навчальних закладів області.

Учасників зустрічі привітала доцент кафедри педагогіки та психології ОІППО, кандидат педагогічних наук Любомира Калуська. У своїй доповіді вона окреслила негативні тенденції сучасного тіловиховання й зазначила актуальність педагогічних ідей Мирослава Стельмаховича на фоні даної проблеми. Співзвучними стали слова Ольги Базюк, вихователя ДНЗ №1 «Сонечко» Долинської міської ради, яка розглядає спадщину М. Стельмаховича як потужне джерело збагачення сучасної родинної педагогіки.

Галина Мишаста, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ОІППО привернула увагу до проблем фізичного розвитку та їх творчої реалізації у практиці роботи вихователя ДНЗ. Більш детально практичний аспект проблем формування здорового способу життя засобами української етнопедагогіки, організації різноманітних форм роботи з дошкільниками щодо зміцнення здоров’я озвучили Ірина Кіценюк, завідувач Черченського ДНЗ «Дзвіночок» Рогатинського району, Тетяна Царик, вихователь-методист (за посадою) ДНЗ «Зірочка» Долинської міської ради та Олександра Діка, вихователь ДНЗ (ясла-садка) «Зірочка» Городенківської міської ради.

Програмою педагогічних читань передбачався розгляд такої важливої складової здоров’я дитини як психічне. Методистом лабораторії дошкільної та початкової освіти ОІППО Людмилою Міндою висвітлювались найдієвіші народні методи виховного впливу на дітей (заохочення й покарання) та розглядалось питання впливу покарань на психіку дитини.

Про роль колискових пісень у забезпеченні психоемоційного комфорту дошкільників йшлося у виступах Світлани Волковецької, практичного психолога ДНЗ №10 «Золота рибка» Долинської міської ради та Оксани Манюх, вихователя Галицького ДНЗ №1 «Дзвіночок».

Про вплив харчування на здоров’я дитини (особливості української кухні, поживність національних страв для дитячого організму) розповіла вихователь ДНЗ «Гірський струмочок» Яремчанської міської ради Христина Думич.

Не залишилась поза увагою й проблема організації просвітницької роботи серед батьків щодо використання української оздоровчої системи у сімейному вихованні дітей (Ганна Рабська, вихователь Яблуницького НВК «Арніка» Верховинського району).

Завершилась зустріч підведенням підсумків роботи у рамках проекту та прийняттям відповідних рекомендацій.

rtrtrtrtrt65660254

ggg0263

fjhjj0265

fhfhf0240

rtrtrtttrt0242


Коментарі  

 
+2 #1 Vitalia 20.05.2014, 10:58
Дякую,що акцентуєте увагу дошкільної освіти на
народознавчому змісті.Етнопеда гогіка повинна бути центром виховного процесу дошкільника,тод і наші діти будуть коріння прикріалені до рідної землі, держави.
Цитата
 
 
+2 #2 Vitalia 21.05.2014, 15:53
Дана проблема є сучасною і актуальною для дошкілля.
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити