На сайті:

На сайті 370 гостей та відсутні користувачі

Проведено круглий стіл на тему «Проблема соціального сирітства в Україні»

26.11.12

В межах співпраці Івано-Франківського обласного центру практичної психології і соціальної роботи, Комісії УГКЦ у справах мігрантів, Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання та Ради з питань трудової міграції громадян України при Кабінеті Міністрів України 21 листопада 2012 року у приміщенні Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено круглий стіл на тему «Проблема соціального сирітства в Україні».

Метою круглого столу було обговорення та пошук шляхів вирішення викликів соціалізації дітей мігрантів, створення всеукраїнської програми по роботі з дітьми мігрантів для практичних психологів, соціальних педагогів та соціальних працівників соціальних служб для молоді.

Важливим фактором світового розвитку у глобалізаційному контексті є міграція, яка постає як складний соціальний феномен, особливо на теренах Західної України, що характеризується значним масштабом, інтенсивністю, інноваційним характером та різноманітністю.На сьогоднішній день робота з дітьми трудових мігрантів не вкладається в поширені моделі і технології соціальної роботи та виховання. Сучасні умови висувають потребу в переосмисленні усталених поглядів на проблему взаємодії сім'ї та інших інститутів соціалізації в контексті глобальних процесів. Процес соціалізації дітей та членів їх родин, так і з боку соціальних інститутів, таких як держава, Церква, освіта тощо.

Виходячи з окресленої проблеми робота круглого столу відбувалась за наступними напрямами:

-  пошук інноваційних моделей і технологій соціальної роботи та виховання дітей мігрантів в Україні;

-  методологія та методи досліджень соціальних потреб дітей мігрантів;

-  збереження сімейних цінностей в умовах трудової міграції;

-  концептуальні правові та організаційні засади захисту прав дітей трудових мігрантів;

Людмила Підлипна, директор Івано-Франківського обласного центру практичної психології і соціальної роботи привітала учасників круглого столу та акцентувала увагу на проведеній роботі психологічної служби області з дітьми трудових мігрантів.

Ксенія Буханець, психолог, керівник окремих проектів Комісії УГКЦ у справах мігрантів, представила проект «Консультаційно-тренінгові центри для дітей, батьки яких знаходяться закордоном»

Григорій Селещук, голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів, заступник голови Ради з питань трудової міграції громадян України при Кабінеті Міністрів України доповів про результати дослідження «Виклики та адаптаційні резерви полілокальних родин українських трудових мігрантів»

Ірина Дуркалевич, кандидат психологічних наук, доповіла про  психологічні наслідки еміграційної розлуки батьків та дітей.

Світлана Одинець, керівник проектів і програм Комісії УГКЦ у справах мігрантів, головний редактор порталу «Навігатор», дослідниця соціальних процесів при Інституті народознавства HAH України, доповіла на тему «Зміна життєвих траєкторій дітей мігрантів (за результатами власних емпіричних досліджень, проведених в Італії у липні 2012 р.)»

Олена Ліщинська,професор, доктор психологічних наук, завідувач кафедри соціальної психології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника акцентувала увагу на необхідності збереження української сім’ї завдяки її культурним та етнічним пріоритетам.

Наталія Блага, соціальний педагог Рогатинської спеціалізованої загальноосвітньої школи №1 з поглибленим вивченням іноземної мови представила реалізацію проекту «Попередження торгівлі людьми» шляхом соціальної роботи та мобілізації громади.

Зоряна Крох,методист психологічної служби Городенківського району представила досвід роботи з дітьми трудових мігрантів району, активну працю волонтерського руху, акцентувала увагу на діяльності психологічної служби в напрямку партнерської взаємодії з державними і недержавними організаціями: відділом у справах сім’ї молоді та спорту, соціальною службою Городенківського району, правоохоронними органами, духовенством, медичними працівниками.  

Надія Цюпер, методист Івано-Франківського міського центру практичної психології і соціальної роботи розповіла про власні методичні напрацювання з окресленої проблеми.

Людмила Кріцак, соціальний педагог Монастирчанського НВК та Тетяна Коніщук, соціальний педагог Надвірнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4, розповіли про власний досвід роботи з дітьми мігрантів.

с. Христофора Буштин, ССНДМ, Голова Комісії у справах освіти тавиховання УГКЦ, викладач кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ наголосила на потребі створення методичного посібника технологій роботи соціального педагога з дітьми мігрантів.

Світлана Стельмах, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної та соціальної педагогіки Українського Католицького Університету разом з Зоряною Ханьковою, методистом соціальних педагогів Навчального міського центру освіти м. Львова, розповіли про досвід роботи соціальних педагогів м. Львова з дітьми мігрантів.

Представники Івано-Франківської Митрополії: відповідальні у справах мігрантів, відповідальні у справах єдності християн наголосили на необхідності єднання зусиль духовенства та освітян.

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити