На сайті:

На сайті 139 гостей та відсутні користувачі

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція у форматі круглого столу «Проблеми культури в українознавстві. Традиції та сучасні тенденції розвитку»

12.11.12

8-9 листопада 2012 р. за сприяння Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міжнародної асоціації «Україна та світове українство», у Національному науково-дослідному інституті українознавства та всесвітньої історії відбулася Міжнародна науково-практична конференція у форматі круглого столу «Проблеми культури в українознавстві. Традиції та сучасні тенденції розвитку»,  в контексті виконання прикладних  науково-дослідних проектів 2012-2013 рр. затвердженим МОН України.

Пленарне засідання, що відбувалось 8 листопада, урочисто відкрив головуючий, директор ННДІУВІ, академік - Петро Петрович Кононенко.Петро Кононенко зачитав привітання Президента України Віктора Федоровича Януковича учасникам, організаторам та гостям конференції, в якому, зокрема, зазначалось, що "фахова дискусія поважних учених, дипломатів, митців, громадських діячів з багатьох країн світу сприятиме вирішенню актуальних питань вітчизняної освіти та збагаченню інтелектуального потенціалу нашого народу як запоруки модернізації держави.

На адресу конференції надійшли привітання також від Патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета, проректора з науково-педагогічної роботи   Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата філософських наук, доцента Бугрова Володимира Анатолійовича.

У роботі конференції взяло участь понад 100учасників з 8держав. У своїй доповіді "Культура в системі українознавства. Стан, проблеми, перспективи» Петро Кононенко проаналізував стан українознавства як інтегративної науки про Україну і світове українство в усьому часопросторі і окреслив основні напрями роботи конференції. Основною темою, що звучала у виступах учасників, стало визначення ролі культуриу розвитку українознавства.

У доповідях доктора історичних наук, професора, член-кореспондента НАН України, провідного наукового співробітника відділу української етнології ННДІУВІ, Володимира Барана; народного артиста України, лауреата  Національної премії імені Тараса Шевченка, Богдана Бенюка; кандидата медичних наук, Василя Князевича; академіка НАН України, директора Інституту філософії НАН України, Мирослава Поповича, директора Філії «Гуцульщина» ННДІУВІ, Петра Шкрібляка та інших учасників зроблено аналіз стану українознавства і перспективи його розвитку, розглянуто питання створення кафедр українознавства у вищих навчальних закладах, видання програм і підручників, підготовки кадрів. А Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти представляла методист з українознавства – Оксана Габорак з темою виступу «Культурологія як наука і навчальна дисципліна».

9листопада конференція продовжила свою роботу в приміщенні ННДІУ. Засідання відбулись у 3секціях за напрямами:

- культура мови і мова культури. Сучасні освітні стратегії розвитку особистості;

- культурологічні пріоритеті українознавчої науки;

- українознавство як засіб духовного розвитку особистості.

За підсумками роботи Міжнародної науково-практичної конференції прийнято Ухвалу щодо подальшої стратегії розвитку системи культури та українознавства.


Додати коментар

Захисний код
Оновити