На сайті:

На сайті 159 гостей та відсутні користувачі

Відбулося друге засідання обласної творчої групи практичних психологів шкіл-інтернатів

23.05.12

22 травня на базі обласного інституту післядипломної освіти відбулося друге засідання обласної творчої групи практичних психологів шкіл-інтернатів на тему: «Тренінг підготовки майбутніх усиновителів до прийняття дитини в сім’ю».

Проблема взаємодії батьків і усиновлених дітей є надзвичайно гострою на сьогоднішній день, так як з батьками центрами соціальних служб для молоді не проводиться належна робота. Не вивчається психологічна готовність батьків – усиновителів, яка включає: психолого-педагогічну компетентність (проінформованість про вікові, психологічні особливості дітей, цілі, завдання, методи виховання, знання і розуміння того, як впливає соціальна і сімейна депрівація на психічний розвиток дитини в різні вікові періоди), адекватність когнітивного образу прийомної дитини( інформованість усиновителів про історію розвитку дитини, її батьків, братів, основні життєві події і характер переживання їх дитиною, знання індивідуальних особливостей прийомних дітей, їх інтереси, звички, «сильні» і «слабкі» сторони дитини. Власне всі ці питання та багато інших буде охоплювати тренінгова програма для майбутніх усиновителів, яка буде творчим інтелектуальним продуктом даної творчої групи.

Людмила Підлипна, директор ОЦППСР провела з учасниками групи тренінг умінь у спеціальній школі: зміст та методика роботи з усиновителями.

Ірина Гук, викладач кафедри ОІППО  Розповіла про основні психологічні ознаки готовності майбутніх усиновителів до прийняття дитини в сім’ю. Наголосила на основних завданнях програми психолого – педагогічної підготовки батьків до усиновлення:

Інформування усиновителів про особливості психічного розвитку дітей, які виховуються без родин;

Формування адекватного уявлення про закономірності психічного розвитку дитини і ролі спадковості, середовища, спілкування і діяльності з метою подолання міфу про « фатальну погану спадковість»;

Інформування усиновителів про динаміку та особливості процесу адаптації дитини до прийомної сім’ї;

Обговорення та розробка критеріїв вибору дітей ( стать, вік, ступінь, психологічної сумісності з батьками) і правил поведінки батьків у процесі знайомства з дітьми в дитбудинках та інтернатах);

Допомога в усвідомленні мотивів усиновлення.

Уляна Миронів, психолог Городенківської ЗОШ № 1 Городенківської районної ради поділилась досвідом роботи в Швейцарському проекті по роботі з молодими парами, щодо усвідомленого батьківства. Наголосила на важливості роботи з молодими подружніми парами.

 Учасники творчої групи презентували творчі розробки тренінгових занять з власного педагогічного досвіду (моделювання, відеопрезентація).

Додати коментар

Захисний код
Оновити