На сайті:

На сайті 98 гостей та відсутні користувачі

8 вересня — Міжнародний день грамотності

07.09.11

007

Щорічний Міжнародний день грамотності (англ. International Literacy Day) відзначається за ініціативою ЮНЕСКО з 1966 року.

Сьогодні кількість освічених людей на планеті збільшилася до чотирьох мільярдів, проте ще не до кінця досягнута мета ліквідації неграмотності. Не дивлячись на досягнення багатьох країн, вона є проблемою світового масштабу: більше 860 мільйонів дорослих залишаються безграмотними, а понад 100 мільйонів дітей не ходять в школу.

Період 2003-2012 років проголошений Десятиліттям грамотності ООН. З метою забезпечення освіти розроблено Міжнародний план дій, названий Дакарським по місцю проведення 57-ої Генеральної Асамблеї, - в столиці Сенегалу Дакарі.

Згідно з планом для подолання проблеми неписьменності людство має здійснити наступні кроки:



  1. вдосконалити комплексні заходи догляду за малими дітьми, особливо знедоленими;
  2. забезпечити всіх дітей, особливо дівчаток, дітей з етнічних меншин і неблагополучних сімей безплатною та високоякісною початковою освітою в повному обсязі;
  3. задовольняти освітні потреби молоді та дорослих за умов рівного доступу, підвищити до 2015 року рівень грамотності дорослих, особливо жінок , на 50%;
  4. підвищити якість освіти у всіх її аспектах та забезпечити добру успішність в навчанні, результати якого піддаються оцінюванню, особливо грамотності, арифметики та найважливіших життєвих навичок.
У рамках відзначення Міжнародного дня грамотності рекомендуємо провести навчальні диктанти для учнів, учителів, батьків:



Додати коментар

Захисний код
Оновити