На сайті:

На сайті 140 гостей та відсутні користувачі

День Європи

29.04.13

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Відправною точкою на шляху до встановлення святкування Дня Європи вважається Декларація Шумана.

Рішення щодо відзначення Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість. У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи; публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів; широка інформаційно-роз’яснювальна робота; культурно-освітні програми та спортивні змагання .

Україна не є членом Євросоюзу, проте День Європи в нас відзначається на державному рівні. Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій країні започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи. У цьому році відзначення припадає на 18 травня.

Традиційно, урочиста церемонія відкриття свята проходить у Києві. На центральній вулиці столиці – Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС. Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації.

Протягом останніх років успішно апробовано практику широкомасштабного святкування Дня Європи в областях України. Крім участі в офіційному відкритті святкування Дня Європи, відбуваються зустрічі послів держав-членів ЄС з представниками органів місцевої та обласної влади, студентами та викладачами місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації.

Рушійною силою в організації свята щорічно стають шкільні євроклуби. Долучаються вони як експерти і як учасники масових заходів. Учні та студенти – найбільш допитлива цільова аудиторія. В пошуках «за» чи «проти» європейської інтеграції вони цікавляться Європою і Європейським Союзом. А отже, навчальні заклади є дуже цінним ресурсом в організації та проведенні святкування Дня Європи. Заходами передбачено більш широке ознайомлення громадськості із сутністю та роллю Європейського Союзу в сучасному світі, з реалізацією державної політики щодо європейської інтеграції та співпрацею України з Європейським Союзом; залучення якомога ширшого кола громадськості до сприйняття європейських цінностей та традицій; формування позитивної думки щодо євроінтеграційного курсу України; популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, учнів. Тому в загальноосвітніх навчальних закладах області рекомендується провести наступні заходи:

Конкурс малюнків з європейської тематики: “ Україна - європейська держава ”, “ Подорож країнами Європи ”.

Виховні години з питань європейської інтеграції України.

Вікторини “Що ми знаємо про країни ЄС”, “Перевіримо свої знання про Європейський Союз”.

Конкурси знавців Європи, дискусії та дебати з європейської тематики.

Віртуальні подорожі столицями європейських країн.

Випуски тематичних газет, присвячені співпраці України з Європейським Союзом, проведення днів інформування учнівської та батьківської громадськості про європейську інтеграцію України.  

Разом з тим, учні можуть взяти участь у вікторині до Дня Європи, яка проходитиме у травні, напередодні святкування, і є цікавою нагодою перевірити свої знання про Європейський Союз, його історію та сучасність. Для того, щоб взяти участь у вікторині, необхідно дати правильні відповіді на всі запитання в он-лайн формі та зазначити особисті дані. Більш детальна інформація щодо участі знаходиться на http://eu.prostir.ua/eu50/index.html.

Європейська інтеграція України та її ефективна модернізація залишаються визначальними державними пріоритетами й на сьогоднішній день. Наразі ми лише святкуємо День Європи, проте і це певною мірою означає будівництво української держави на принципах європейської демократії та європейських цінностях. Багаторічній досвід організації святкування Дня Європи в нашій державі вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів. У цей день людей потрібно спонукати до того, щоб вони зрозуміли і стали прихильниками європейської інтеграції, задумалися, якою вони бачать Європу і роль України в ній. Це також вдалий момент, щоб дати можливість людям отримати відповіді на запитання, які їх хвилюють. Але не потрібно також забувати про те, що все ж таки цей день – свято, тому під час його відзначення варто поєднати політичну, навчальну, інформаційну складову з розвагами й організацією дозвілля.

Додати коментар

Захисний код
Оновити