На сайті:

На сайті 96 гостей та відсутні користувачі

19 травня - День Європи

15.05.12

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

На Міланському саміті 1985 року лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи 9 травня. В Україні День Європи святкується щорічно кожної третьої суботи травня, починаючи з 2003 року. Свято встановлене Указом Президента Леоніда Кучми з урахуванням стратегічного курсу України на зближення з країнами Європейського Союзу.

Європейська інтеграція України та її ефективна модернізація залишаються визначальними державними пріоритетами й на сьогоднішній день, що знаходить відображення у промовах Президента України Віктора Януковича, виступах політичних та громадських діячів.

Традиційно з нагоди Дня Європи на центральних площах великих міст країни організовуються і проводяться святкові заходи, презентації історії і культури країн Європи, концерти популярної музики за участю українських та європейських виконавців. У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Головна мета свята -формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграції України, знайомство українців з європейськими цінностями та традиціями, популяризація європейської культурної спадщини.

Учні– найбільш зацікавлена цільова аудиторія. В пошуках «за» чи «проти» європейської інтеграції вони цікавляться Європою і Європейським Союзом та із задоволенням користуються будь-якою нагодою для демонстрації свого бачення. А отже, навчальні заклади є дуже цінними ресурсами в організації та проведенні святкування Дня Європи.

Не забуваємо також  і про Євро-2012, що також можна включати в день відзначення даного свята. Також можна провести наступні заходи:

 

·        Конкурс малюнків “Україна-європейська держава”, “Подорож по Європі”.

·        Тематичні уроки, виховні години з питань європейської інтеграції України.

·        Вікторини “Що ми знаємо про країни ЄС”.

·        Конкурси знавців Європи, дискусії та дебати на європейську тематику.

·        Віртуальні подорожі столицями європейських країн.

·        Випуски тематичних газет присвячені співпраці України з Європейським Союзом.

·        Свята “Я-українець! Я-європеєць!”, презентації здобутків та перспектив діяльності європейських клубів.

·        Години інформування з питань проведення Євро-2012 (коли розпочинається, які команди беруть участь у змаганнях та ін.)

      У 2012 році святкування Дня Європи буде проходити 19 травня.


 

Додати коментар

Захисний код
Оновити