На сайті:

На сайті 445 гостей та відсутні користувачі

Реалізація українсько-польського проекту «Шкільна академія підприємництва 3» на Прикарпатті

27.11.15

IMG 8543 1У 2015 році Центр Розвитку Освіти (ORE) у Варшаві розпочав реалізацію польсько-українського проекту «Шкільна академія підприємництва 3» в рамках Програми польської закордонної допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща, спрямованого на підтримку суспільно-економічного сталого розвитку країни через виконання заходів, які мають на меті підвищення рівня освіти і професійної кваліфікації через запровадження елементів підприємницької освіти у школі не тільки на уроках економіки чи основ підприємницьких знань, а й у рамках інших шкільних предметів. Перший компонент проекту передбачав, що 36 представників обласних ІППО візьмуть участь у семінарі в Польщі, який проходитиме в період з 5 по 13 вересня 2015 року у Навчальному центрі ORE в м. Сулєювек поблизу Варшави. Представниками Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти були Подолюк Світлана Миколаївна, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін та Козак Лілія Зіновіївна, методист інформаційно-методичного центру відділу освіти Надвірнянської РДА.

Основними цілями проекту є: підготовка експертів (консультантів-методистів) з обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти (ІППО) до підтримки вчителів в процесі використання в школах публікації «Уроки з підприємницьким тлом», а також підготовка вчителів різних навчальних предметів до впровадження інтегрованих уроків «з підприємницьким тлом» у школі.

Передбачається, що кінцевими бенефіціарами проекту стануть 36 лідерів - представників 18-ти ОІППО, 216 методистів (або інших спеціалістів з певних предметів) з 18-ти ОІППО, близько 5400 вчителів різних предметів з 18 областей України, які впроваджуватимуть інтегровані уроки «з підприємницьким тлом» у школах, а також 135 000 учнів ЗНЗ, які братимуть участь у проведенні вищезгаданих уроків.


Навчання консультантів-методистів у Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти

Для реалізації Проекту № 520/2015 «Шкільна академія підприємництва 3», співфінансованого в рамках Програми розвитку польської співпраці Міністерства закордонних справ РП у 2015 році, 28-30 вересня 2015 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено навчання методистів-консультантів щодо запровадження проекту «Шкільна академія підприємництва 3», у якому взяли участь 12 методистів ОІППО.

До проведення навчання 28-29 вересня 2015 року було запрошено Куриш Наталію Костянтинівну, завідувача науково-методичним центром менеджменту та координації діяльності РМК/ММК Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області та Унгурян Ірину Корнеліївну, викладача кафедри педагогіки, психології та теорії управління освітою Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області. У ході навчання основними питаннями для обговорення були формування ключових компетенцій учнів у навчально-виховному процесі, впровадження компетентності - підприємливість та ініціативність (Куриш Н.К.); активні методи, їх зміст та класифікація, постановка цілей та очікуваних результатів уроків з підприємницьким тлом (Унгурян І.К.). В останній день семінару представники Івано-Франківщини Подолюк С.М. та Козак Л.З. разом з учасниками проекту аналізували та обговорювали уроки з підприємницьким тлом, моделювали власні фрагменти уроків із їх подальшим представлення своїм колегам.

Методистами лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін (Уманців Н.С., Худецька С.О., Козленко Я.В., Бондаренко С.І., Кондрат О.І., Островський В.В. ) проведено практичні заняття з використанням навчальних матеріалів «Уроки з підприємницьким тлом» у курсових групах учителів української мови і літератури, зарубіжної літератури, іноземних мов, історії та правознавства. Методисти філологічних дисциплін презентували та апробували матеріали на засіданні «Школи молодого словесника».Також в загальноосвітніх навчальних закладах області проведено апробацію пропонованих матеріалів.

Зарубіжна література. Проведено апробацію уроків:

«Оноре де Бальзак «Гобсек». Характеристика образу Гобсека» в 10 класі Долинської гімназії; учитель Хайнус М.П.; 28 учнів;

«Уроки Робінзона Крузо, або гімн цивілізованій людині у романі Даніеля Дефо» в 6 класі Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст., учитель Іроденко Л.М., 31 учень;

Українська мова і література. Проведено апробацію і розробку нових моделей уроків:

«Наслідки героїчної боротьби русичів проти монголо-татарських нападників повісті І. Франка «Захар Беркут» у 7 класі Української гімназії №1 Івано-Франківської міської ради, учитель Грицишин М.І., 25 учнів.

«Іван Нечуй-Левицький. «Кайдашева сімя»» у 10 класі Долинського природничо-математичного ліцею, учитель Боднар І.Р., 19 учнів.

Історія. Проведено апробацію і розробку нових моделей уроків:

«Наш край у другій половині ХХ століття» у 11 класі Івано-Франківської загальноосвітньої школи №18 І-ІІІ ступенів Івано-Франківської міської ради; учитель Гурик Т.Д.,25 учнів.

Людина і світ Проведено апробацію уроку.

«Соціалізація особистості»: у 11 класі Івано-Франківської загальноосвітньої школи №21 І-ІІІ ступенів Івано-Франківської міської ради; учитель Ткачук Г.І.,24 учня.

Правознавство Проведено апробацію уроку.

«Умови існування підприємницької діяльності» у 9 класі Івано-Франківської загальноосвітньої школи №12 І-ІІІ ступенів Івано-Франківської міської ради; учитель Болюк О.О., 29 учнів.

«Праця в нашому житті» у 9 класі Івано-Франківської загальноосвітньої школи №22 І-ІІІ ступенів Івано-Франківської міської ради; учитель Малахова І.М., 28 учнів.

Учителі хімії (керівник групи Сенюк Н. М.) під час проходження курсової підготовки, на практичних заняттях з використанням навчальних матеріалів «Уроки з підприємницьким тлом» ознайомилися з матеріалами українсько-польського проекту. Також в загальноосвітніх навчальних закладах області проведено апробацію пропонованих матеріалів.

Хімія. Проведено апробацію уроків:

«Атом, його склад. Хімічні елементи, їхні назви і символи» в 7 класі Сілецької ЗОШ І – ІІ ст. Тисменицької районної ради (учитель Напора Л. Я., 12 учнів);

«Загальна формула алканів. Структурна ізомерія. Фізичні властивості алканів» в 11 класі Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням окремих предметів (учитель Туранська М. С., 19 учнів).

Робота у шкільній академії продовжується!

DSCN0039

DSCN0048

DSCN0050

DSCN0052

DSCN0053

DSCN0054

IMG 8529

IMG 8532

IMG 8543

Додати коментар

Захисний код
Оновити