На сайті:

На сайті 368 гостей та відсутні користувачі

Збереження ментального здоров'я педагога

27.09.23

1Жити і працювати під час війни — наша реальність. Як впоратися з тривалим стресом, продовжувати ефективно навчати учнів, якщо знаходитися у відносній безпеці? Як уберегти  себе  від впливу стресу і допомогти набутити впевненості, оптимізму і натхнення педагогам і учням? Такі запитання, в умовах сьогодення є надзвичайно важливими для освітян.

Відповідно до визначення ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Отже, ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожної людини важливе для всього суспільства.
Проблема збереження ментального здоров’я педагога розглядалась під час вебінару з учителями німецької мови Івано-Франківської області, який відбувся в дистанційному форматі 26.09.2023 року. У заході взяли участь більше 80 учасників. З вітальним словом до учасників звернулась Іванна Богоніс, методистка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яка актуалізувала тему та наголосила на необхідності розвитку резильєнтності педагогів.

Спікерками вебінару виступили Тетяна Глуханюк і Лілія Крикун, методистки обласного центру практичної психології та соціальної роботи ІФ ОІППО. Під час зустрічі Лілія Крикун ознайомила педагогів з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», розроблену за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Дана програма  покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни.
https://www.howareu.com/. Також спікерка звернула увагу учасників на додаток  комплексної турботи про ментальне здоров’я BetterMe: Mental Health, наголосила, що дистанційні, очні, групові та індивідуальні психологічні консультації для підлітків, вчителів і батьків, які через війну пережили травматичні події, можна отримати завдяки проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «ПОРУЧ» https://poruch.me/. У ході зустрічі учасники мали змогу пропрацювати різні методи та прийоми для саморегуляції.

З концепцією стійкості «Колесо резильєнтності» та механізмом її формування учасників ознайомила Тетяна Глуханюк. Одна з найважливіших умов “виживання” в професії для педагогів – уміння відновлювати власні ресурсність та емоційний стан, про що спікерка наголосила і продемонструвала у вправі «Куб позитивних установок».
Важливою складовою вебінару була робота учасників у групах, завдяки якій педагоги через практичну діяльність мали змогу ідентифікувати та активізувати свої життєві цінності, а також дослідити власну резильєнтність.
На завершення зустрічі учасники наголосили на доцільності організації заходів з даної тематики, зазначили необхідність  тренування резильєнтності педагогів, висловили подяку організаторам та спікерам за пізнавальну, корисну та практико-зорієнтовану інформацію.

Додати коментар

Захисний код
Оновити