На сайті:

На сайті 174 гостей та відсутні користувачі

Школа академіка Наливайка

11.04.16

8 квітня 2016 року на базі ІФОППО слухачі курсів учителів української мови і літератури переглянули фільм «Академік Дмитро Наливайко» та поспілкувались із його автором Ігорем Володимировичем Козликом, літературознавцем, кінодокументалістом, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри світової літератури й порівняльного літературознавства Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Прем’єра цього фільму відбулася 29 березня 2016 року в Культурно-мистецькому центрі Національного університету «Києво-Могилянська академія». На прем’єрі був присутній Дмитро Сергійович Наливайкодоктор філологічних наук, професор, дійсний член (академік) НАНУ, завідувач відділу компаративістики Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАНУ. З 2013 року – почесний професор Києво-Могилянської академії.

Фільм складається зі вступу, чотирьох частин та епілогу. Це історія юнака зі звичайної української селянської родини, найбільшою пристрастю якого із самого дитинства було читання. Найперша книга майбутнього академіка, з якої він черпав істину життя – «Кобзар» Т. Шевченка. Далі десятирічка, історико-філологічний факультет Сумського педінституту, вчителювання в сільській школі Тернопільської області, вступ до Ленінградської аспірантури. Згодом працював викладачем у педінститутах Ніжина та Києва, пізніше – у КНУ ім. Тараса Шевченка, в Інституті літератури НАНУ та в Києво-Могилянській академії. У своїй науковій діяльності особливу увагу приділяв темі української культури і літератури в контексті європейської та світової. Через це мав проблеми з публікацією своїх праць та із захистом дисертаційних досліджень за радянських часів.

Як зазначили учителі, найцінніші у цьому фільмі – монологи Дмитра Сергійовича щодо певних аспектів його науково-дослідницької діяльності: про співвідношення літературо­знавства і літературної критики, про компаративістику як синтетичне поєднання історії та теорії літератури, про якісні переклади іноземної літератури тощо.

У Станіславського є чудові слова: «Для того, щоб досягти успіху у будь-якій справі, треба дотримуватись правила: важке зробити звичним, звичне стане легким, легке залишиться зробити прекрасним». Автор фільму – Ігор Володимирович провів титанічну роботу, розкривши образ справжнього інтелігента, людини з енциклопедичним рівнем знань, глибокого і системного науковця, патріота, яким має пишатися Україна. Залишається лише щиро подякувати йому за прекрасні миті спілкування з видатними особистостями.

IMAG0345

Додати коментар

Захисний код
Оновити