На сайті:

На сайті 53 гостей та відсутні користувачі

ПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ СОФІЇ РУСОВОЇ В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

09.03.16

DSC 004101 березня цього року відбулася обласна науково-практична конференція з нагоди 160-річчя від дня народження відомого вченого і педагога Софії Русової, яка увійшла в історію педагогічної думки як визначний теоретик дошкільного виховання, а також як автор концепції національної освіти і нової школи, багатьох підручників, посібників, програм. ЇЇ слова «Треба пам’ятати, що кожна дитяча установа має насамперед бути хатою радості, де діти могли б учитися без примусу, гратися, перебувати в оточенні широкої приязні, задовольняючи свої дитячі, такі своєрідні інтереси і потреби» і на сьогодні є вкрай актуальними.

Конференція відбулася у форматі пленарного засідання та роботи трьох секцій – на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти і загальноосвітньої школи-садка І ступеня імені Софії Русової Івано-Франківської міської ради. Перед її початком усіх учасників та гостей щиро та врочисто привітали вихованці дошкільного навчального закладу №14 міста Івано-Франківська.

У роботі конференції взяли участь Лілія Сачовська, начальник відділу дошкільної та загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації; науковці та методисти обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; вчені Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, аспіранти, педагоги навчальних закладів області. Ми з радістю прийняли у себе також представників славної Чернігівщини – Валентину Антипець, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти Чернігівського ОІППО імені Костянтина Ушинського; Наталію Корж, директора Ріпкинської гімназії Чернігівської області; Світлану Гарус, учителя початкових класів Ріпкинської гімназії, директора Центру Софії Русової, який функціонує на базі Ріпкинської гімназії. З вітальним словом до учасників конференції звернувся земляк Софії Русової, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігор Смаль.

У ході роботи однієї із секцій було представлено досвід роботи педагогів навчальних закладів області з реалізації педагогічних поглядів Софії Русової щодо морально-духовного розвитку особистості. Так, працівники інституту (методист Людмила Мінда, старші викладачі Галина Мишаста й Світлана Сміх) у своїх виступах коротко актуалізували думки Софії Русової щодо шляхів та засобів впливу педагога на морально-духовну сферу дитини, а педагоги-практики провели серію майстер-класів із учасниками секційного засідання: Ольга Басюк, вихователь-методист Городенківського ДНЗ «Зірочка» продемонструвала використання у роботі з дошкільниками одного із видів дитячого театру («горнятковий театр»), а, залучивши педагогів до інсценізації казки «Пригоди Їжачка», поділилася авторськими прийомами розвитку акторської майстерності у дітей в процесі розучування твору. Пізніше вихователь-методист Делятинського НВК Надвірнянського району Оксана Стефанюк коротко представила досвід роботи колективу з упровадження музейної педагогіки, а її колеги провели серію майстер-класів із виготовлення народної іграшки. Під керівництвом вихователя Іванни Ковтунової з особливим інтересом та непідробним захопленням учасники секції опановували способи виготовлення іграшки-качки із сіна; вихователь Оксана Ждан навчала виготовляти ляльку-мотанку «Пасхи», вихователь Оксана Кувік­ − ляльки із кукурудзяного листя, а керівник гуртка Віра Небелюк ­− опановувати техніку малюнку на камінні.

У секції, яка розглядала проблему реалізації ідей Софії Русової в національному вихованні дітей (керівники – викладачі інституту Наталія Бабій і Галина Сагайдак), заслухано виступи Наталії Бабій і Христини Бедрій (аспірант Прикарпатського національного універсистету імені Василя Стефаника), а також проведено декілька майстер-класів педагогами дошкільних навчальних закладів міста Івано-Франківська: (з розписування писанки-зернівки – Таїсія Мельник, використання техніки псевдоофорту – Галина Димид, виготовлення вузликової ляльки – Марія Висоцька).

Учасники круглого столу, що відбувався на базі загальноосвітньої школи-садка І ступеня імені Софії Русової (директор – Марія Ільків), познайомилися з музеєм навчального закладу і родинним деревом Русових, прослухали заплановані виступи гості з Ріпок Світлани Гарус, педагогів школи-садка та взяли участь у майстер-класі Валентини Антипець з теми «Реалізація ідей Софії Русової в навчанні грамоти дітей дошкільного віку». Увінчався захід невеличким концертом дітей школи-садка імені Софії Русової.

Саме Софія Русова закликала українців: «Збудуймо таку школу, котра б справді вся була пройнята національним свідомим натхненням, яке виявить вільно увесь наш національний духовний склад – нації свідомо, дужої». Учасники конференції одностайно стверджують, що сучасна освіта України потребує реалізації концепції національного виховання молоді за Софією Русовою на практиці.

Програма конференції обласної науково-практичної конференції, присвяченої 160-річчю від дня народження Софії Русової

Писанка-зернівка (взірці)

Лялька-мотанка

Фото майстеркласів, проведених педагогами Делятинського НВК

DSC 0041

DSC 0018

DSC 0003

DSC 0037

DSC 0040

DSC 0027

DSC 0017

 1 10x15 BL 5

 1 10x15 BL 12

P3010022



Коментарі  

 
0 #1 Оксана 11.03.2016, 09:54
Дякую педагогам Делятина. Були надзвичайно цікаві майстер-класи.
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити