На сайті:

На сайті 138 гостей та відсутні користувачі

Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у практику роботи початкової школи

28.10.15

Проблема підготовки вчителя 1–4 класів до впровадження нового змісту початкової освіти, формування готовності до роботи в нових умовах залишається актуальною і надалі. Саме тому в рамках проекту «Держстандарт ПЗО» (підпроект «Освітня галузь «Технології») проводився обласний семінар методистів Р(М)К, МК(Ц), ІМЦ відповідальних за початкову освіту з теми «Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у практику роботи початкової школи». Семінар працював на базі Надвірнянського ІМЦ та ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Надвірнянської районної ради. Мета заходу – ознайомлення з практикою впровадження ІКТ у початковій школі та використання інформаційно–комунікаційних технологій у системі науково-методичної роботи методиста з початкової освіти.

Під час роботи зреалізовувалися такі завдання: обговорити з учасниками проблеми впровадження ІКТ у початковій школі; ознайомитися з системою роботи відділу освіти Надвірнянського РДА, методиста ІМЦ Лисак Л. С. щодо використання інформаційно-комунікаційних технологій в управлінській та методичній роботі; напрацювати методичні рекомендації, навчальні матеріали для роботи методистів Р(М)МК, ІМЦ щодо впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у школі І ступеня; опрацювати нові нормативні документи початкової школи.

Зміст семінару передбачав розгляд теоретичного і практичного блоків.

Розпочали роботу з традиційного ознайомлення з освітянським простором Надвірнянщини (Б. Петрик, директор ІМЦ), системою методичної роботи з учителями початкових класів (Л. Лисак, методист ІМЦ).

Учасники переглянули урок математики в 1 класі, на якому вчитель і учні застосовували інтерактивну дошку (Т. Дунаєва, учитель початкових класів, учитель–методист), майстер–клас з використання інтерактивної дошки в навчально–виховному процесі початкової школи (М. Оліярчук, учитель початкових класів Пнівської ЗОШ І-ІІІ ст.). Слід відмітити, що ці педагоги досконало володіють методикою роботи з SMART-дошкою, є співавторами посібника, який має гриф Міністерства освіти України, «Використання мультимедійної дошки в початкових класах».

Теоретична частина семінару була представлена виступами з теми «Формування ІКТ-компетентності учителя початкових класів (С. Юсипчук, завідувач лабораторії дошкільної і початкової освіти) та «ІКТ в роботі методиста» (Л. Лисак, методист Надвірнянського ІМЦ).

У своєму виступі С. Юсипчук проаналізувала проблеми, які перешкоджають пропедевтиці інформаційної культури у початковій школі, вказала на елементи й етапи процесу формування ІК учителів початкових класів.

Л. Лисак наочно продемонструвала методичну роботу на основі сайту Надвірнянського ІМЦ,   власний блог і розповіла про діяльність учителів 1–4 класів у мережі Internet, зокрема у власному каналі на YouTube.

Методисту вдалося побудувати ефективну систему методичної роботи із широким використанням мережі Internet, що дає можливість швидко реагувати на зміни, залучати значно більше педагогів, особливо молодих, ефективно пропагувати інновації й передовий досвід.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити