На сайті:

На сайті 93 гостей та відсутні користувачі

Освіта по-галицьки, освіта по-донецьки: чи можуть бути різні освіти в одній країні?

20.10.15

IMG dddddd5 1112-13 жовтня 2015 року з ініціативи Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Міжнародної благодійної організації «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» у м. Львів за участю працівників евакуйованих інститутів післядипломної освіти Луганська та Донецька відбувся круглий стіл: «Освіта по-галицьки, освіта по-донецьки: чи можуть бути різні освіти в одній країні?». Основні проблеми, які виносились на обговорення: 1. Державна освітня політика в Україні і регіональний підхід до розвитку освіти. 2. Як плекати українця і громадянина світу: загальноукраїнський контекст і регіональні особливості (місцевий патріотизм та ідентичність, регіонально-національні особливості школи тощо) 3. Чи можлива єдина модель виховної системи в Україні з огляду на специфіку та особливості виховання учнів східного та західного регіонів України?

У перший день модераторами заходу були Віктор Громовий, головний редактор порталу «Освітня політика» та Роман Шиян, директор Львівського ОІППО.

«Ми запросили наших колег з Луганської, Донецької та Івано-Франківської областей для обговорення шляхів удосконалення системи якості освіти», - зазначив директор Львівського ОІППО. За його словами, найважливіше зрозуміти ставлення кожного педагога до змін та проблем, які ми переживаємо зараз. «Під час обговорення ми намагалися поставити професійну рамку щодо адміністративно-територіальної реформи та пов’язаною з нею реформою освіти. Однак під час розмови ми зрозуміли, що особисте ставлення кожного найважливіше. Адже освіта окремого вчителя чи учня має відповідати загальним правилам, які повинні вироблятися у процесі спільної комунікації. Ці правила мають формуватися на системі цінностей і тільки тоді ми зможемо домовитися. Також хочеться наголосити на основних методах викладання і на академічній свободі педагогічних працівників…», – розповів Роман Шиян.

Віктор Громовий запросив присутніх до співпраці у форматі «Освітнього порталу», відзначивши, що Інтернет-ресурс є незалежним майданчиком для обговорення освітніх викликів, де кожен педагогічний працівник має право висловити свою думку.

Наступного дня під час круглого столу, який модерував Микола Кацюба, заступник директора Львівського ОІППО з організаційно-методичної роботи, керівники обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти розповіли про систему освіти у своїх областях та стратегію розвитку післядипломної освіти. Зокрема, проректор з науково-методичної роботи та моніторингу якості освіти Любов Шелемей презентувала роботу ІФОІППО та окреслила головні напрями цієї роботи. Ольга Нижник, завідувач лабораторії управління та організації освіти поділилась досвідом роботи з підвищення кваліфікації керівників ЗНЗ у системі післядипломної освіти.

В роботі круглого столу взяли участь завідувачі районних методичних кабінетів Львівської області. Роман Шиян, розповів про своє бачення перспектив розвитку методичної служби та акцентував увагу на специфіці змін, які передбачаються у проекті Закону України «Про освіту».

IMG dddddd5

IMG dddd2

gfgfgff 1

IMG eeee3

IMG fffff4

Коментарі  

 
0 #1 Петро 20.10.2015, 17:52
"Освіта по-галицьки, освіта по-донецьки: чи можуть бути різні освіти в одній країні?"
На диво влучно й актуально поставлено питання. А чи задумувався над цим Роман Шиян, коли "працював" у складі розробників "концепції розвитку освіти"? Який рівень компетентності членів групи у цьому питанні? Були в групі 1 громадянин Нідерландів, 1 громадянин Литви, 18 громадян України, але серед них не було жодного представника Донецької чи Луганської області...
Цитата
 
 
0 #2 Любов Ярославівна 22.10.2015, 12:01
Вважаю питання риторичним. Краще з ним звернутись до Романа Богдановича. Разом з тим у Львові якраз колеги з Донеччини та Луганщини мали можливість поспілкуватись і на тему реформування освіти.
Цитата
 
 
0 #3 Петро 04.11.2015, 06:33
Арсеній Яценюк заявив, що протягом найближчих двох тижнів будуть звільнені міністри охорони здоров'я (Олександр Квіташвілі), енергетики (Володимир Демчишин) та освіти (Сергій Квіт).
Детальніше читайте на УНІАН: unian.ua/.../...
Ось Вам і відповідь. Це треба було зробити відразу після створення кишенькової групи з розробки «концепції», яка використовувала фонд «Відродження».
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити