На сайті:

На сайті 408 гостей та відсутні користувачі

Виховний потенціал пастирських послань Андрея Шептицького

18.05.15

474 o 1114 травня ц. р. в Івано-Франківському ОІППО спільно з Катехитично-педагогічним інститутом Івано-Франківської теологічної академії відбулися педагогічні читання до 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького, у яких взяли участь слухачі трирічних курсів учителів предмета «Основи християнської етики».

У науково-методичній частині виступили працівники інституту: Ярослав Заборовський, кандидат історичних наук, професор кафедри педагогіки та психології; Ігор Дрогобицький, кандидат історичних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання; координатор заходу Світлана Сміх та Андрій Череп, методисти лабораторії національного виховання.

На педчитання були запрошені також священнослужителі. О. Орест Смицко ґрунтовно окреслив основні віхи діяльності Митрополита, а о. Йосафат Бойко (Згромадження Воплоченого Слова) відзначив вагомість постаті Андрея Шептицького.

Галина Литвин, учитель-методист, директор БО «Апостол», виступила з доповіддю про економічну діяльність Митрополита на благо людей та Церкві. Голова комісії у справах освіти та виховання Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Галина Гришко окреслила педагогічну тематику пастирських листів Митрополита, який за своє життя пригорнув до себе тисячі дитячих сердець. Про політичну діяльність українського духовного лідера розповіла Оксана Ющишин, кандидат філософських наук, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації.

Яскравою і змістовною була презентація с. Соломії Крушинської, Мироносиці, учителя основ християнської етики Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. Тисменицької районної ради на тему «Андрей Шептицький і мистецтво початку ХХ ст.»

Перед присутніми виступив також Богдан Нагорняк, керівник Дитячої інформаційної ліги «Сузір'я» і гуртка «Анна де Гвіньє», який зазначив, що наслідування святих сприяє оздоровленню суспільства. А тому важливим є успішне завершення процесу беатифікації Андрея Шептицького.

Слухачі трирічних курсів вчителів основ християнської етики діляться враженнями про педчитання:

Світлана Олійник, учитель ЗОШ № 12 м. Івано-Франківська

Педагогічні читання за пастирськими листами Андрея Шептицького для мене були надзвичайно цікаві і корисні. Постать Митрополита вразила мене багатогранністю і яскравістю. Недарма в народі кажуть, що коли Бог обдаровує людину, то робить це дуже щедро. Священик, науковець, теолог, фінансист, патріот… І в кожній галузі виявив себе якнайкраще. Такі люди є світочами, провідниками. То велика ласка, коли Бог дарує таку людину народові. Розповідатиму про Шептицького у школі учням, нехай шанують і пам’ятають.


Галина Гуменюк, учитель ЗОШ № 12 м. Івано-Франківська

Дуже багато нового дізналися про величну постать Митрополита. Він був не лише духовним провідником, але й бізнесменом і меценатом (заснував банки, будував сиротинці, семінарії, гімназії, школи). А поховали його у полатаній рясі. Міг виїхати за кордон і жити безбідно й спокійно. Це Боже провидіння, що у тяжкий час лихоліть, воєн, голодоморів така велична постать підняла з руїн, розрухи нашу греко-католицьку церкву.

 

Ірина Гураль, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

На педагогічних читаннях ключовими для мене стали слова Митрополита: «Легко уступити тому, кого любиш». Справді, якщо є любов між батьками і дітьми, між подружжям, то між ними ніколи не постануть глибокі конфлікти. Бо з любові зможуть один одного підтримати і в біді, і в радості. Воістину любов здатна перемогти все!

474 o

881 o

IMG 7610

930 o

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити