На сайті:

На сайті 124 гостей та відсутні користувачі

Профільне навчання: проблеми, перспективи

13.05.15

DSC 3082 11Нещодавно на базі Манявського експериментального навчально-виховного комплексу Богородчанської районної ради відбувся обласний семінар директорів експериментальних загальноосвітніх навчальних закладів та міжшкільних навчально-виробничих комбінатів. Тема: “Теоретико-методичні засади організації профільного навчання в умовах освітнього округу”.

Учасників семінару привітали:

Ігор Гаврилюк, начальник управління професійно-технічної, вищої освіти та кадрової роботи департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації;

Іван Дрогомирецький, начальник управління освіти, молоді та спорту Богородчанської районної державної адміністрації;

Віра Мелешко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач відділу сільської школи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, науковий керівник експериментальних досліджень із теми “Педагогічні умови організації профільного навчання в освітньому окрузі сільської місцевості”, до яких долучилися загальноосвітні навчальні заклади області.

У своєму виступі “Методологічні засади профільного навчання в освітньому окрузі” Віра Василівна наголосила на актуальності проблеми організації профільного навчання в старшій школі та пошуку шляхів її вирішення. Представлена нею модель організації профільного навчання в умовах освітнього округу сільської місцевості побудована на основі ідей та положень Концепції профільного навчання у старшій школі (2013), інших нормативних документів, цілей та завдань програми досліджень, принципів мережевої взаємодії закладів – суб’єктів округу, варіативності, співробітництва. При цьому, на думку автора, мають бути враховані можливості опорної школи, ресурсного центру, МНВК, ПТНЗ (спільні проекти), освітнього округу. Важливими є також вибір форми організації профільного навчання (дистанційні, екстернатні, індивідуальні тощо), визначення критеріїв результативності діяльності.

Директор Манявського НВК Богдан Білусяк представив презентацію авторської моделі мережевої організації профільного навчання в освітньому окрузі, розробленої за рекомендаціями В. Мелешко.

Учасники семінару за вибором відвідали уроки профільного навчання та позакласні заняття, взяли участь в обговоренні окреслених проблем.

В центрі уваги директорів МНВК були питання організації профільного навчання й професійної підготовки старшокласників, зокрема: “Зміст та особливості організації профільного навчання й професійної підготовки старшокласників у складі НВК в умовах освітнього округу” (Любомир Вінтоняк, заступник директора з виробничого навчання Манявського НВК); “Традиційні та перспективні форми організації профільного навчання технологічного спрямування старшокласників в умовах профілізації школи” (Антон Іваночко, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін ОІППО); “Сучасні проблеми діяльності МНВК та шляхи їх вирішення” (Орест Кондрат, відповідальний секретар регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації навчальних закладів); “МНВК та проблеми професійної орієнтації учнів в освітньому окрузі” (Роман Вуйцік, головний спеціаліст відділу дошкільної і загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА) та ін. У науково-методичному діалозі взяв участь і виступив начальник управління професійно-технічної, вищої освіти та кадрової роботи департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігор Гаврилюк.

Тему “Актуальні проблеми організації профільного навчання в освітньому окрузі” обговорили в рамках круглого столу науковці та директори експериментальних навчальних закладів.

Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО Оксана Мариновська акцентувала увагу на особливостях організації й управління інноваційною діяльністю в освітньому окрузі (“Організація й управління інноваційною діяльністю в освітньому окрузі”). З цікавим повідомленням про організацію гурткової роботи з учнями з дистанційного та мобільного навчання виступила Лариса Сав’юк, кандидат технічних наук, доцент Івано-Франківського національного університету нафти і газу, голова ради громадської організації УФДМН (“Профільне навчання – основи робототехніки”). Старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО Людмила Келембет акцентувала увагу на науково-методичному супроводі організації дослідно-експериментальної роботи в освітньому окрузі.

Учасники круглого столу обговорили проблеми профілізації старшої школи, висловили пропозиції щодо їх вирішення.

Присутні подякували організаторам семінару, науковому керівнику Вірі Мелешко за надану можливість ознайомитися з досвідом організації профільного навчання в Манявському освітньому окрузі, поділитися творчими напрацюваннями, обговорити насущні проблеми організації профільного навчання й професійної підготовки старшокласників у навчальних закладах освітнього округу сільської місцевості.

 

 Людмила Келембет,

старший викладач кафедри

менеджменту та освітніх інновацій

Івано-Франківського ОІППО;

 

Антон Іваночко,

методист лабораторії

природничо-математичних дисциплін

Івано-Франківського ОІППО

DSC 3059

DSC 3082

Профільне навчання: проблеми, перспективи

Додати коментар

Захисний код
Оновити